Videospeler inladen...

WHO: "Ebola-epidemie in Congo is noodsituatie met internationale draagwijdte"

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de ebola-epidemie, die al bijna een jaar woedt in het oosten van Congo, uitgeroepen tot een noodsituatie met internationale draagwijdte. Dat hebben experts van de VN-organisatie beslist.

"Het is tijd dat de wereld akte neemt van de epidemie", aldus WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus.  "Deze verklaring is een maatregel die de mogelijke toegenomen nationale en regionale risico's erkent, en de nood tot een geïntensiveerd en gecoördineerd optreden om die risico's te beheersen", staat in de verklaring van de WHO te lezen.

"Meer middelen en strengere veiligheidsmaatregelen"

Het uitroepen van zo'n noodsituatie betekent dus niet per se dat er een groot internationaal gevaar dreigt, maar wel dat er meer middelen vrijgemaakt worden. Daarnaast zullen er ook strengere veiligheidsmaatregelen gelden, al raadt WHO-directeur Tedros niet aan om de grenzen tussen Congo en zijn oostelijke buren te sluiten, omdat dit betekent dat de bevolking haar toevlucht zal zoeken tot informele grensovergangen die niet gecontroleerd worden

Tedros wijst er nog op dat de autoriteiten in Congo alles doen wat ze kunnen in de strijd tegen de epidemie. "Ze hebben de steun van de internationale gemeenschap nodig", aldus Tedros. "Dat omvat financiële steun." 

Het is cruciaal dat landen deze situatie niet gebruiken als excuus om beperkingen op te leggen aan de handel of verplaatsingen

"Het is cruciaal dat landen deze situatie niet gebruiken als excuus om beperkingen op te leggen aan de handel of verplaatsingen, die een negatieve impact kunnen hebben op de respons en op het leven van de bevolking in de regio", zegt Robert Steffen, voorzitter van het WHO-comité. 

De experts kwamen voor een vierde keer samen sinds de epidemie vorig jaar, begin augustus, uitbrak. Aanleiding voor deze vierde vergadering was een geval van ebola in Goma, een stad met zeker een miljoen inwoners op de grens met Rwanda.

Tiende uitbraak

Het is al de tiende keer sinds 1976 dat een ebola-epidemie uitbreekt in Congo, maar deze epidemie is wel de zwaarste en langste ooit in het land. Sinds de uitbraak vorig jaar in augustus zijn al meer dan 1.600 mensen aan de ziekte overleden. Onder hen ook enkelen in buurland Oeganda.  

Wereldwijd is het de tweede ernstigste uitbraak, na die in de West-Afrikaanse landen Liberia, Guinée en Sierra Leone in 2014-2015. Daar vielen toen meer dan 11.000 doden. 

 Het is de vijfde keer dat de WHO dergelijke noodtoestand uitroept.

Meest gelezen