Videospeler inladen...

World Emoji Day 2019: elkaars hand vasthouden kan binnenkort in elke huidskleur

Het is World Emoji Day vandaag, Wereld-emoji-dag. Dat wordt niet verbazingwekkend vooral virtueel gevierd. Apple en Google grijpen de gelegenheid aan om enkele nieuwe emoji's voor te stellen die ze later dit jaar zullen invoeren. Twee opvallende thema's in de nieuwe emoji's: meer aandacht voor diversiteit in de liefde en voor mensen met een beperking. En wie zat te wachten op een wafel-emoji, wordt ook op zijn wenken bediend.

Emoji's maken anno 2019 een steeds groter deel uit van ons taalgebruik. Oorspronkelijk waren het enkel gezichtjes die een gevoel voorstellen, maar intussen is het een op zichzelf staande beeldtaal, met afbeeldingen voor de meest uiteenlopende gebruiksvoorwerpen, fauna en flora, eten en drinken tot zelfs weerfenomenen.

De allereerste emoji werd in 1999 gecreëerd door de Japanner Shigetaka Kurita, die werkte aan een mobiel internetplatform. Hij ontwierp de eerste 175 12x12pixel-emoji's om sneller informatie te kunnen overbrengen. Het succes bleef lange tijd beperkt tot Japan, tot 2010, toen technogiebedrijven als Apple en Google de mogelijkheid kregen om emoji's te ondersteunen in hun besturingssystemen.

Het gebruik én de ontwikkeling van emoji's nam een pijlsnelle vlucht. Intussen zijn er al meer dan 2.800 emoji's. In 2013 werd het woord "emoji" opgenomen in de Oxford Dictionaries, in 2014 voegde ook onze Van Dale het toe (met als betekenis: "klei­ne ge­stan­daar­di­seer­de af­beel­ding die je in be­rich­ten, postings enz. kunt zet­ten, bv. als emo­ti­con", red). Er is met "The Emoji Movie" uit 2017 zelfs een heuse film, en bijhorende merchandising.

En er is dus ook een World Emoji Day. Die werd in 2014 -vijf jaar geleden dus- in het leven geroepen door Jeremy Burge, de man die een jaar voordien Emojipedia oprichtte, het "woordenboek" van emoji's is dat. Hij koos voor 17 juli, om de simpele reden dat dat de datum is die afgebeeld wordt op de kalender-emoji bij Apple (iOS), check maar eens.

Gemengde koppeltjes, rolstoelen en een hoorapparaat

Het hoeft niet te verbazen dat World Emoji Day vooral digitaal gevierd wordt, met onder meer een eigen Facebook-pagina en een hashtag op Twitter (#WorldEmojiDay). Voor Apple (besturingssysteem iOS) en Google (besturingssysteem Android) is het een aanleiding om nieuwe emoji's voor te stellen die ze later dit jaar uitrollen. Twee in het oog springende thema's: aandacht voor diversiteit in de liefde en voor mensen met een beperking.

Zowel Apple als Google herbekijkt de emoji van koppeltjes die elkaars hand vasthouden (man-vrouw, man-man, vrouw-vrouw). Tot nu toe was het niet mogelijk om voor die emoji's een andere huidskleur te kiezen, maar dat wordt anders. Er komen koppel-emoji's waarbij elk figuurtje een andere huidskleur kan hebben, wat het aantal emoji's gevoelig uitbreidt.

De "handholding emoji" bij Apple
Emojipedia/Apple

Google meldt ook dat vanaf de uitrol van Android Q elke emoji die geen specifiek gender heeft (denk aan bijvoorbeeld politieagent, persoon bij de kapper...) een "gender-ambigu ontwerp" zal krijgen. Dat betekent dat door op die emoji te klikken, je zal kunnen kiezen tussen een man of een vrouw.

"Gender-ambigu"-emoji's bij Google
Emojipedia/Google

Daarnaast hebben Apple en Google ook emoji's voorgesteld die zich toespitsen op mensen met een beperking. Zo komen er onder meer emoji's voor een assistentiehond, mensen in een rolstoel, een arm- en een beenprothese, een hoorapparaatje, en mensen met een witte wandelstok.

Emojipedia/Google

Wafels, flamingo's en stinkdieren

De nieuwe ontwerpen zijn gebaseerd op de lijst van het zogenoemde Unicode Consortium, de non-profitorganisatie die beslist welke nieuwe emoji's toegelaten zullen worden en vanaf wanneer dat kan. De nieuwste Unicode 12.0 had bepaald dat er meer emoji's moeten zijn met aandacht voor gemengde koppels, koppels van hetzelfde geslacht en mensen met een beperking.

In totaal zal Apple 59 nieuwe emoji's toevoegen, voor Google zijn dat er 65. Er is nu nog maar een klein aantal voorgesteld. Naast de emoji's voor koppels en mensen met een beperking, zijn er ook nieuwe emoji's bekend voor voedsel (wafels, falafels, knoflook en boter) en dieren (flamingo, orang-oetan, luiaard en stinkdier).

De uitrol van de nieuwe emoji's -230 in totaal- is gepland voor later dit jaar. Voor Apple zal dat in de herfst zijn, bij de update van het besturingssysteem iOS naar versie 13.1. Bij Google is het wachten op de lancering van Android Q, ook in het najaar.

Een volledig overzicht van alle emoji's die dit jaar gelanceerd zullen worden, is te vinden op Emojipedia.

Videospeler inladen...

Meest gelezen