Werknemers van de Israëlische Oudheidkundige Dienst in de pas ontdekte moskee.
AFP or licensors

1.200 jaar oude moskee ontdekt in de Israëlische Negevwoestijn

Israëlische archeologen hebben in de Negevwoestijn, in het zuiden van het land, de overblijfselen van een kleine, landelijke moskee ontdekt die minstens 1.200 jaar oud is. Het gaat om een van de oudste moskeeën ooit gevonden in het huidige Israël.  Dat hebben de archeologen vandaag zelf bekendgemaakt.

"Een kleine, landelijke moskee uit de zevende of achtste eeuw is een zeldzame vondst, zeker in het gebied ten noorden van Beër Sjeva, waar nooit eerder een dergelijk gebouw werd gevonden", zo zeggen Jon Seligman en Shahar Tzur, die aan het hoofd stonden van het archeologische team.

De overblijfselen van de openluchtmoskee werden ontdekt in de bedoeïenenstad Rahat. Bij voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe wijk in Rahat legden de archeologen de funderingen bloot van een rechthoekig gebouw met een ronde gebedsnis die naar het zuiden wijst, in de richting van Mekka.

Archeoloog Shahar Tzur in de funderingen van de kleine moskee.
AFP or licensors

Een van de oudste

"We kennen uit deze periode moskeeën in Jeruzalem en in Mekka. Maar hier hebben we een bewijs van een oud gebedshuis, dat vooral lijkt te zijn gebruikt door landbouwers uit de regio", zeggen de archeologen.

Volgens Gideon Avni, professor in de archeologie, gaat het om een van de oudste bekende moskeeën in het huidige Israël. De komst van de islam in het gebied dateert van na de Arabische verovering, in het jaar 636.

Tijdens de voorbereidende opgravingen werden ook een hoeve uit de zesde of zevende eeuw en een kleine nederzetting uit de zevende of achtste eeuw ontdekt.

Islamitische arbeiders van de Oudheidkundige Dienst bidden in de nieuw ontdekte moskee.
AFP or licensors
Een dromedaris en een regenboog in de buurt van de bedoeïenenstad Rahat (archieffoto).

Meest gelezen