Waarom het nieuwe abonnement van Orange de telecomprijzen in ons land kan doen dalen

Orange heeft vanmorgen zijn langverwachte abonnement gelanceerd voor wie geen tv of vaste telefonie wil. De combinatie van vast internet met een mobiel abonnement kan de prijzen voor vast internet en digitale tv doen dalen.

De nieuwe formule van Orange heet Love Duo en is een combinatie van een mobiel abonnement en vast internet. Afhankelijk van hoeveel mobiele data en belminuten u wenst, betaalt u 42 tot 64 euro per maand. Het vast internet is onbeperkt. Met het aanbod mikt Orange op de zogeheten cord cutters of kabelknippers. Mensen die geen tv-abonnement willen en alleen internet nodig hebben om naar video te kijken via platformen als Netflix, VRT NU of VTM GO. In Vlaanderen zijn er nog weinig cord cutters, ook omdat een afzonderlijk abonnement voor internet vaak niet veel goedkoper is dan een bundel met tv.

Ter vergelijking: voor een combinatie van vast en mobiel internet bij Telenet betaalt u 43,8 euro per maand. Maar dan kunt u amper 150 GB downloaden en springt u niet erg ver als u veel video wilt bekijken. Een abonnement voor onbeperkt vast internet bij Telenet (zonder mobiel abonnement) kost 54 euro. De Proximus-bundel Epic Combo, met onbeperkt vast internet, een mobiel abonnement en tv via een app kost 59 euro per maand. Scarlet biedt Loco (vast internet) en Red (mobiel abonnement) aan voor 40 euro, maar dan moet u tevreden zijn met een lagere downloadsnelheid voor vast internet.

Met dank aan de regulator

Dat Orange nu dit aanbod lanceert is geen toeval. Nog maar net heeft het BIPT, de telecomregulator, voorgesteld om de groothandelstarieven te verlagen. Dat tarief is de prijs die Orange moet betalen aan Telenet om het kabelnetwerk te mogen gebruiken. Orange heeft alleen een eigen mobiel netwerk. Internet, tv en vaste telefonie biedt het bedrijf aan via de kabel van Telenet. De nieuwe tarieven zullen ten vroegste begin volgend jaar ingaan. Op die manier wil het BIPT de concurrentie meer laten spelen, vooral voor vast internet en digitale tv, en de prijzen doen zakken. De telecomoperatoren kunnen wel nog in beroep gaan. 

Met de bestaande groothandelstarieven kon Orange amper een vuist maken tegen Telenet en Proximus. De Love-bundel van Orange, die vast internet, televisie met een mobiel abonnement combineert, kon de voorbije jaren wel 200.000 klanten overtuigen. Maar Orange zelf scheurt zijn broek aan de bundel, onder meer door de huurprijzen die het moet betalen aan Telenet. De nieuwe huurtarieven moeten daaraan verhelpen. 

Met het vooruitzicht op die lagere huurprijzen biedt Orange nu de bundel Love Duo aan die onder de prijs van een gelijkaardige combinatie van Telenet en Proximus duikt. Orange denkt ook aan een bundel van internet met digitale tv. Als de nieuwe formules van Orange aanslaan, zullen Telenet en Proximus misschien genoodzaakt worden om ook hun prijzen voor klanten te verlagen.

Meest gelezen