Videospeler inladen...

Alweer spanningen in Straat van Hormuz: VS haalt Iraanse drone neer

De Verenigde Staten hebben boven de Straat van Hormuz een Iraanse drone neergehaald, zo heeft de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis bekendgemaakt. Volgens het Amerikaanse staatshoofd was het onbemande vliegtuig gevaarlijk dicht een Amerikaans oorlogsschip genaderd.

Het "schip voerde een defensieve actie uit" nadat de Iraniërs herhaaldelijk waarschuwingen om zich terug te trekken hadden genegeerd. "De drone werd vernietigd", aldus Trump.

"Het is de jongste van vele provocerende en vijandelijke acties van Iran tegen schepen die in internationale wateren opereren", zei de Amerikaanse president. "De VS heeft het recht om zijn personeel, inrichtingen en belangen te verdedigen. We roepen alle landen op om de Iraanse pogingen te veroordelen die de vrije scheepvaart verstoren."

Een maand geleden waren de rollen omgekeerd. Toen heeft Iran een Amerikaanse drone neergehaald. De escalatie tussen beide landen wakkert de vrees aan dat er een oorlog zou komen tussen de twee landen.

De Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken Seyed Abbas Araghchi tweet dat er geen Iraanse drones in de Straat van Hormuz vermist zijn. Hij zegt dat de Amerikanen misschien per ongeluk één van hun eigen drones hebben neergehaald.

Nucleaire deal

Het is de voorbije weken namelijk erg onrustig in de Golf sinds de Amerikaanse president Donald Trump zich in mei 2018 eenzijdig terugtrok uit de nucleaire deal met Iran en de sancties tegen het land steeds liet verstrengen. Volgens Trump werkte de deal niet, nochtans had Iran tot dan positieve evaluaties gekregen van het Internationaal Atoomenergieagentschap.

De VS zegt ook dat Iran verantwoordelijk is voor een reeks aanvallen de laatste maanden tegen commerciële schepen in de buurt van de Straat van Hormuz. Zo werden in juni een Japanse en Noorse olietanker beschadigd door explosies. Iran ontkent alle beschuldigingen. 

Straat van Hormuz

De Straat van Hormuz is een vaarroute die van enorm strategisch en cruciaal belang is voor de energievoorziening van de wereld. Een vijfde van alle olie ter wereld passeert er. De route verbindt de Indische Oceaan met de Golf. Iran en Irak zijn economisch grotendeels afhankelijk  van olie- en gasexport. 

Een echte oorlog in de regio zou rampzalig zijn, niet alleen voor de regio zelf maar ook voor de rest van de wereld. De olie- en gasprijzen zouden namelijk enorm stijgen. En omdat dat dus ook gevolgen zou hebben voor de economie van de VS, heeft het dus zeker belangen bij het beschermen van de vaarroute.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen