Universiteit Gent wil samen met bedrijven zonnepanelen op de Noordzee leggen

Een groep bedrijven wil samen met de universiteit van Gent zonnepanelen op zee leggen. Dat is nog nooit gebeurd op een ruwe zee zoals de Noordzee. Het gaat om een experiment de panelen zouden er over een jaar moeten liggen.

Het is best wel gewaagd om zonnepanelen op de Noordzee te leggen, met golven die tot 12 meter hoog kunnen zijn. "En er zijn nog meer uitdagingen", zegt Margriet Drouillard van de universiteit van Gent.

"We gaan ook na wat het effect van zout water is op zonnepanelen. Want zout is erg corrosief en dat kan wel wat problemen geven. Een laatste aspect dat we willen onderzoeken, is of we samen met de zonnepanelen ook oesters kunnen kweken. We zouden mandjes kunnen hangen aan de onderkant van de zonnepanelen."

Meest gelezen