AP

Boeing bereidt zich voor op wereldwijde miljardenclaim

De Amerikaanse vliegtuigbouwer liet becijferen dat het een kleine 5 miljard dollar zal nodig hebben, vanwege de problemen met de geplaagde 737 MAX-toestellen. Dat geld zal het Amerikaanse concern nodig hebben om luchtvaartmaatschappijen te compenseren omdat er al maanden niet met de vliegtuigen mag worden gevlogen.

Boeing voerde al een tijdje onderhandelingen met gedupeerde maatschappijen over een compensatie voor geleden schade. Zij hebben bijvoorbeeld veel vluchten moeten schrappen. Ook moesten vervangende vliegtuigen worden ingezet. De Boeing 737 MAX wordt sinds maart aan de grond gehouden na twee vliegtuigcrashes in vijf maanden tijd. Die rampen bleken te zijn veroorzaakt door een overijverig veiligheidssysteem dat de neus van het toestel naar beneden drukte vanwege een niet goed werkende sensor.

Boeing werkt eraan om het euvel te verhelpen maar wanneer de vliegtuigen weer de lucht in mogen, is nog altijd onduidelijk. Het bedrijf denkt zelf overigens dat dit nog voor einde van het jaar weer zal kunnen. Daarvoor moeten toezichthouders dan wel groen licht geven. Bij de 2 crashes in Indonesië eind vorig jaar en Ethiopië begin dit jaar, kwamen in totaal bijna 350 mensen om het leven, ook 1 landgenoot. Boeing besliste eerder deze week in totaal 100 miljoen dollar te verdelen onder de nabestaanden van de slachtoffers, als schadevergoeding. 

Meest gelezen