Archiefbeeld ter illustratie

Boete van 1,4 miljoen euro voor Tasmaans gezin dat weigerde belastingen te betalen uit respect voor God

Een christelijke familie uit Tasmanië die jarenlang weigerde belastingen te betalen omdat die tegen Gods wil zouden zijn, is veroordeeld tot een boete van meer dan 1,4 miljoen euro.

Het Tasmaanse gezin heeft sinds 2011 geen belastingen meer betaald. Ze waren de Australische schatkist daardoor een bedrag van ongeveer 930.000 Australische dollar schuldig (zo'n 580.000 euro). Het eiland Tasmanië is een deel van Australië.

De boerderij van het gezin werd in 2017 al in beslag genomen en verkocht. Nu zijn Rembertus Cornelis Beerepoot en Fanny Alida Beerepoot ook veroordeeld tot een boete van meer dan 1,4 miljoen euro.

De twee weigerden jarenlang belastingen te betalen omdat ze vonden dat die "tegen Gods wil" waren. Volgens hen is de wet van God "de hoogste wet in dit land". Mensen belastingen doen betalen, verzwakt hun afhankelijkheid van God, argumenteerden ze. Het gevolg daarvan waren volgens hen "vloeken... in de vorm van droogte en onvruchtbaarheid".

Volgens de rechter, die het geloof van het gezin oprecht noemde, staan er echter geen verwijzingen in de Bijbel die de argumentatie van het gezin staven. "In mijn opzicht zegt de Bijbel dat burgerlijke zaken en de wet van God naast elkaar in twee verschillende domeinen opereren."

Meest gelezen