Burgemeester van Aartselaar mikpunt van kritiek omdat ze hond uit gemeente laat zetten

In Aartselaar heerst heel wat commotie over een hond. Meer bepaald over hond Paco. Burgemeester Sophie De Wit (N-VA) heeft hem uit de gemeente laten zetten omdat hij een vrouw gebeten had. Intussen is een internetpetitie gestart met de vraag om de hond toch in Aartselaar te laten blijven wonen. De Wit krijgt ook op sociale media heel wat kritiek. "Het is heel makkelijk om daar opmerkingen te geven, maar heel moeilijk om je ertegen te verweren."

Het incident gebeurde op zondag 26 mei. Paco wordt in de auto gezet door zijn eigenaar, maar schrikt, rukt zich los en bijt een buurvrouw die dan op straat loopt. De vrouw raakte gewond aan haar hoofd en oor, en doet aangifte bij de politie. Burgemeester De Wit informeert zich en hoort dat er in het verleden nog een incident geweest is met Paco.

Ze nodigt de eigenaar van Paco en het slachtoffer uit voor een gesprek. Er komen nog meer klachten binnen, waarna De Wit beslist om de hond uit de gemeente te zetten. "Ik heb die beslissing in eer en geweten genomen. Ik had Paco ook onmiddellijk in beslag kunnen laten nemen of inslapen. Maar ik wilde hem nog een kans geven. Op een boerderij in de Ardennen als waakhond kan hij misschien nog functioneren, maar niet in een dichtbewoonde buurt", zegt ze in Gazet Van Antwerpen.

De beslissing komt burgemeester De Wit wel op heel wat kritiek te staan. Er is intussen een onlinepetitie opgestart met de vraag om Paco bij zijn eigenaar in Aartselaar te laten, die is al bijna 5.000 keer ondertekend. De Wit krijgt via telefoon, mail en sociale media veel commentaar te slikken.

"Mensen klagen sneller via sociale media"

Bij Radio 2 Antwerpen wilde De Wit gisteren niet te diep op het verhaal van Paco ingaan, omdat het "een gevoelig dossier" is en ze "niet verder wil polariseren. Bijtincidenten zijn altijd een moeilijk dossier en ik wil begrip opbrengen voor de twee kanten van het verhaal, van zowel de eigenaar als het slachtoffer."

Maar ze ondervindt wel de effecten van sociale media. "Ik word overstelpt met berichten, ook van mensen die hier niet wonen, of die maar een deel van het verhaal kennen. Het is heel moeilijk om je daartegen te verweren", zegt ze. "Er is een officieel meldpunt bij de gemeente waar je vragen, opmerkingen en klachten kan registreren en waar je snel reactie krijgt, maar mensen melden hun problemen tegenwoordig veel sneller via lokale Facebookgroepen als "Ge zijt van Aartselaar als...". We proberen als gemeente wel mee te lezen en dat bij te houden, maar dat is niet te doen."

Beluister het gesprek met Sophie De Wit bij Radio 2 Antwerpen:

Meest gelezen