Sebastiaan ter Burg

Charter moet verkoop lachgas aan minderjarigen stoppen in Ninove

In Ninove engageren handelaars zich om geen capsules met lachgas of aanstekersgas meer te verkopen aan minderjarigen. Het charter werd ondertekend door twaalf lokale handelaars, het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Zuid-Oost-Vlaanderen en de stad Ninove.

Sinds vorig jaar in september duiken er in Ninove bussen met aanstekergas op, op verschillende plaatsen in de stad. En sinds januari werden er slagroompatronen gevonden op plekken waar jongeren samenkomen.

Die patronen zijn gevuld met lachgas. Dat was voor het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) Zuid-Oost-Vlaanderen de aanleiding om aan de alarmbel te trekken, want dat gas wordt bij sommige jongeren gebruikt als roesmiddel. "Dat lachgas trekt jongeren aan omdat het goedkoop is. Zij kopen die patronen en ademen de gassen in via een ballon", zegt Goedroen Lammens, drugpreventiemedewerker van de stad Ninove. 

Niet zonder gevaar

"Sommige jongeren denken dat het op korte termijn niet gevaarlijk is, maar dat klopt niet", aldus Lammens. "Het gas beperkt de toevloed van zuurstof naar de hersenen, en dat kan zware gevolgen hebben." Zo kan dat zorgen voor het stoppen van de ademhaling, hartritmestoornissen, het verliezen van bewustzijn. "In extreme gevallen kan dat ook leiden tot coma's en zelfs de dood", waarschuwt Lammens. 

Ook op lange termijn is het gas schadelijk, zegt Lammens. "Het zenuwstelsel kan door het inademen van die gassen aangetast worden. Er kan ook een tekort aan vitamine B12 veroorzaken, alsook bloedarmoede." Het gas kan ook een geestelijke verslaving met zich meebrengen, gebruikers wennen er op de duur aan en kunnen dan niet meer zonder."

Charter met de handelaars

Om te vermijden dat lachgas en aanstekergas in de handen van de jongeren belanden, stelt het CGG samen met de stad Ninove en de lokale handelaars een charter op. Lammens: "Door dit charter zal er geen verkoop zijn aan minderjarigen. We vragen handelaars ook om jongeren die om het gas vragen, aan te spreken en te wijzen op de gevaren van het inhaleren van lachgas." Handelaars worden ook opgeroepen om geen promoties of kortingen voor die producten te maken, en waar het van toepassing is, ook geen online verkoop te doen.

kasto80

Meest gelezen