Videospeler inladen...

Droogtecommissie kondigt code oranje af voor Vlaanderen

De Droogtecommissie kondigt code oranje (alarmfase) af voor Vlaanderen. De provinciegouverneurs krijgen de raad om het oppompen te verbieden rond kwetsbare waterlopen. In eerste instantie zullen vooral landbouwers en mensen die langs die waterlopen wonen (en daaruit water pompen) door de maatregel getroffen worden. Voor het grote publiek is er alleen de warme oproep om spaarzaam te zijn met drinkwater. 

De commissie wijst op het gebrek aan neerslag de voorbije weken. Ook de komende weken wordt nauwelijks of geen regen voorspeld. Volgens de Droogtecommissie is de drinkwatervoorziening momenteel niet in het gedrang. De commissie herhaalt wel de vraag om "spaarzaam" om te gaan met alle soorten van water.

Geen water oppompen in ecologisch kwetsbare wateren

"We wisten dat code oranje er zat aan te komen", zegt gouverneur Cathy Berx van de provincie Antwerpen. "Daarom werd er gisteren al een politiebevel uitgevaardigd en goedgekeurd. Er is een lijstje gemaakt van ecologisch kwetsbare waterlopen waaruit niet meer mag gepompt worden."

Opgelet, water uit kanalen oppompen mag nog wel. "Onder bepaalde voorwaarden mogen ook landbouwers nog water oppompen uit waterlopen. Bijvoorbeeld als het is om vee te drinken te geven of als aanmaakwater voor toegelaten gewasbeschermingsmiddelen. Dat is allemaal vastgelegd in vooraf opgestelde regels. Ook voor de industrie bestaan er zo'n regels" vertelt gouverneur Lodewijk De Witte van de provincie Vlaams-Brabant.  

 Onder bepaalde voorwaarden mogen ook landbouwers nog water oppompen uit waterlopen. Bijvoorbeeld om vee te drinken te geven.

Gouverneur Lodewijk De Witte van de provincie Vlaams-Brabant

"Als er nood is aan water, kunnen grote gebruikers terecht bij waterzuiveringsstations, waar ze water kunnen krijgen dat gezuiverd is maar nog geen drinkwater,  en bij installaties van bemalingen."

"In West-Vlaanderen is er alleen een oppompverbod in het IJzerbekken, wat eerder al beslist was," zegt gouverneur Carl Decaluwé. "Volgende week woensdag zal er opnieuw overleg zijn en zullen we zien of er aanpassingen nodig zijn. Aan de kust moet specifiek rekening gehouden worden met de verzilting", zegt Decaluwé. 

Bekijk het verslag over de droogte uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk de analyse van weerman Frank Deboosere uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen