Videospeler inladen...

Eurocommissaris Timmermans over Britse brexitonderhandelaars: "Ze renden rond als idioten"

Eurocommissaris en boegbeeld van de Europese socialisten Frans Timmermans heeft een hard oordeel geveld over Britse brexitonderhandelaars: “ze hadden geen plan” en “renden rond als idioten”, dat zegt Timmermans in het BBC-programma Panorama.

De Nederlander was kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie. Hij vertelt in het programma dat hij had verwacht dat de Britten een plan hadden toen ze uit de EU wilden stappen. Hij vond het "schokkend" toen hij vaststelde dat het niet het geval was. Timmermans besefte dat na de eerste publieke uitspraken van oud-brexit-minister David Davis. "Je weet wat voor schade het kan veroorzaken, als je geen plan hebt", aldus Timmermans. "De tijd dringt en er is geen plan."

"Don't panic, don't panic"

"Het was als Lance Corporal Jones : "Don't panic, don't panic" terwijl ze rondrenden als idioten." De Eurocommissaris verwijst daarmee naar de Britse televisieserie uit de jaren '70  Dad’s Army, daarin riep het personage Lance Corporal Jones regelmatig “Don’t panic” , terwijl de tv-figuur in de serie wel degelijk in paniek was 

Ook Boris Johnson, kandidaat om Brits premier te worden, moest het ontgelden. "Ik weet niet zeker of hij oprecht is", zei Timmermans over Johnson. "Ik had altijd de indruk dat hij spelletjes speelde. Misschien ben ik een beetje hard, maar het wordt tijd dat we een beetje hard worden."

(Lees verder onder video)

Videospeler inladen...

"EU geloofde niet dat "no deal" een optie zou zijn"

Kandidaat premier Jeremy Hunt heeft al gereageerd op het fragment. Hij zei dat de “EU nooit geloofde dat een "no deal" een mogelijke optie zou zijn”, dat was een van “de grootste fouten de afgelopen twee jaar”. Er zullen economische consequenties volgen van een “no deal”, maar “we zijn veel beter voorbereid op een "no deal" dan eerder”. 

Het programma wordt vanavond uitgezonden om 21u Britse tijd.

Meest gelezen