Europees satellietnavigatiesysteem Galileo doet het weer

Het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo, dat eind vorige week was uitgevallen, werkt weer. Dat heeft de bevoegde uitbater, de GSA in Praag, laten weten. Niettemin bestaat het risico op "potentiële instabiliteit en onnauwkeurigheden".

Galileo is het Europese antwoord op het Amerikaanse gps, maar preciezer en in wezen burgerlijk en dus niet gestuurd door een legermacht. Er zijn ook het Russische Glonass en het Chinese Beidou als satellietnavigatiesysteem. De Europese Unie (EU) financiert de uitbouw van Galileo, het Europese ruimtevaartbureau ESA zorgt voor de implementatie.

Sinds december 2016 verzorgt Galileo, in combinatie met andere satellietnavigatiesystemen, "initiële diensten". Dit laat toe technische problemen op het spoor te komen vooraleer het systeem helemaal operationeel wordt.

Eind vorige week is er een technisch probleem bij de grondinfrastructuur opgedoken waardoor die initiële dienstverlening verstoord raakte. De reddingsdienst SAR, om bijvoorbeeld mensen in nood op zee of in de bergen te lokaliseren en helpen, werkte wel nog.

Vandaag luidde het dat de initiële diensten zijn hersteld en dat de commerciële gebruikers dit kunnen merken. "De initiële diensten van Galileo zijn hersteld. De commerciële gebruikers kunnen al zien dat de positionerings- en synchroniseringsdiensten van Galileo hervat zijn", zo legde een medewerker van het GAS uit.

De problemen zouden te maken hebben met apparatuur op de grond die tijd- en ruimtebaanberekeningen moet uitvoeren. Die zijn cruciaal voor het programma. De Europese Commissie stelt een onafhankelijke onderzoekscommissie aan die de diepgaande oorzaak van de panne moet uitklaren.

Meest gelezen