Het containerpark van Sint-Joost-ten-Node staat plots te koop

In de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node staat het containerpark sinds enkele dagen te koop, dat schrijft Bruzz. Het terrein is in privé-eigendom en de gemeente heeft er een erfpacht op. Maar die overeenkomst loopt eind dit jaar af en de eigenaar is blijkbaar niet van plan de pacht te verlengen.

Weggeefprijs

Het terrein aan de Schietschijfstraat is bijna 700 m² groot, de vraagprijs is 710.000 euro. "Een weggeefprijs voor die buurt", aldus vastgoedmakelaar Alex Crabbé die de grond verkoopt. De grond is dan ook goed gelegen, vlakbij de Europese wijk en het centrum aan Madou. Maar voor een gemeentebestuur blijft 710.000 euro natuurlijk een groot bedrag.

Bovendien lijkt het alsof de gemeente zelfs niet op de hoogte was van de verkoop van de grond. Volgens oppositieraadslid Frederic Roekens (Groen-Ecolo) viel het gemeentebestuur uit de lucht. "De bevoegde schepen wist van niks. Ik vermoed dat men het gewoon vergeten is of er niet aan gedacht heeft. Het wordt natuurlijk moeilijk om nu nog een oplossing te vinden. Een gemeente kan niet zomaar 710.000 euro uit de portefeuille halen, er is natuurlijk zoiets als een begroting. Het lijkt me eerder waarschijnlijk dat een grote bouwpromotor de grond zal opkopen om er appartementen op neer te poten. De kans dat de gemeente deze grond kan kopen lijkt me niet zo groot."

Zelf kopen

Toch is het net dat wat het gemeentebestuur wil doen, aldus burgemeester Emir Kirr (PS). In een korte reactie laat hij weten dat het gemeentebestuur een dossier heeft ingediend met als doel het terrein aan te kopen. Of het bedrag in de gemeentebegroting was opgenomen en of de gemeente een beroep doet op een voorkooprecht, is niet duidelijk. 

Sluikstorten

De aankoop is in ieder geval belangrijk, want als Sint-Joost-ten-Node er niet in slaagt, dan verliest het gemeentebestuur zijn containerpark. Veel vrije ruimte die in aanmerking komt om een nieuw containerpark in te richten is er niet in de gemeente. Mensen kunnen wel naar de gewestelijke containerparken, maar die liggen ver weg en zijn betalend. Frederic Roekens vreest dat een sluiting het sluikstorten in de hand zal werken: "Het containerpark wordt druk bezocht. Desondanks is de gemeente al erg vuil en wordt er al veel gesluikstort, ik vrees dat het alleen maar erger zal worden."

Meest gelezen