Horeca-tycoon Tim Martin (Wetherspoons): "Boris Johnson is een charismatische, indrukwekkende kerel"

Twee weken voor het einde van de stemming voor de Conservatieve partijleider en premier, ging favoriet Boris Johnson een pint tappen in de Britse pub Wetherspoons. De baas van die pub, Tim Martin, leunt dicht aan bij de Brexitpartij van Nigel Farage. Maar hij zei toen al dat Johnson de ideale premier zou zijn. "Waarom?", vroeg VRT NWS hem. 

Het was even opkijken toen Boris Johnson twee weken geleden opdook in de Metropolitan Bar in de buurt van het Londense Regent's Park. Niet dat we van Johnson geen biertje gewoon zijn, maar hij stond er aan de tapkraan samen met Tim Martin, de voorzitter van de grote horeca-keten Wetherspoons. Een machtige man en een van de meest fanatieke aanhangers van de brexit. Martin steunde onlangs in een filmpje nog voluit de Brexitpartij van Nigel Farage. 

Nu gaf hij de Conservatief Boris Johnson een schouderklop en noemde hij hem de juiste persoon om de nieuwe premier te worden. Aan VRT NWS vertelde Tim Martin dat hij niet inconsequent is door het geweer van schouder te wisselen. "Politiek is de kunst van het mogelijke", zei Martin. "De opvolging van Theresa May gaat nu eenmaal om een strijd tussen twee Conservatieven, en van de twee kandidaten, Jeremy Hunt en Boris Johnson, leunt Johnson het dichtst aan bij mijn ideeën over de brexit." Martin riep Johnson tijdens zijn cafébezoek op om te gaan voor een brexit zonder akkoord.  

Harde werker en goeie jongen

Boris Johnson heeft volgens Tim Martin al een mooi palmares als journalist en als burgemeester van Londen. "In die job heeft hij bruggen geslagen over de partijgrenzen heen. Hij mag dan al flamboyant zijn, maar met een goed team achter zich is hij de beste om de brexit voor mekaar te krijgen."

Die brexit is hét grote vertrekpunt voor Tim Martin, het enige thema dat volgens hem telt. "Europa heeft een niet-verkozen Commissievoorzitter, parlementsleden hebben geen wetgevende bevoegdheid en ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wordt niet onderworpen aan democratische controle." 

Horeca-tycoon Tim Martin
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Amerikanen beter af dan Zuid-Europeanen

Tim Martin ziet de Europese Unie duidelijk als een moloch die niets dan onheil heeft aangericht. "De Zuid-Europese landen zijn er sinds de vorming van de Unie en zeker van de eurozone veel slechter aan toe dan de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op het vlak van werkgelegenheid en economische welvaart." 

De Britten willen niet tot een Verenigde Staten van Europa behoren, zelfs Remainers niet. We willen goede handelsakkoorden met Europa, maar geen douane-unie

"Goedkopere sinaasappels, wijn en kinderkleding"

De volbloed-brexiteer Tim Martin ziet het erg zwartwit. In de Unie blijven, betekent dat al het geld van de invoerheffingen vanuit Londen doorsluist naar Brussel. "Maar wacht maar tot we van hen af zijn, dan bepalen we zelf onze tarieven en worden sinaasappelen, wijn en kinderkleren van buiten de Unie veel goedkoper in onze pubs van Wetherspoons."

Volgens Martin zijn zijn zakencijfers nu al aan het stijgen en zullen ze dat nog veel meer doen na het vertrek uit de Unie, ook al waarschuwen alle economische rapporten voor een rampscenario, zoals onlangs nog de officiële budgettaire waakhond OBR (Office for Budget Responsibility). 

Videospeler inladen...

Maar hoe zit het met het personeel in Wetherspoons: wie zal achter de tapkraan gaan staan en de borden afwassen? "Al wie legaal is binnengekomen, mag blijven. En tweederde van de immigratie is van buiten de EU. Ik ben voor meer arbeidsimmigratie, zeker met de veroudering van de werkende bevolking. Maar de Britse overheid moet die immigratie zelf kunnen controleren."  

We zullen betere arbeidsvoorwaarden hebben dan onder de Europese Unie, omdat ze democratisch worden bepaald, net zoals Zuid-Korea betere arbeidsvoorwaarden heeft dan Noord-Korea en het in Noord-Amerika beter werken is dan in Zuid-Amerika

Tim Martin, pub-eigenaar en brexiteer

De Europese Unie vergelijken met Noord-Korea is een op z'n minst ophefmakende uitspraak. Maar daar zit Tim Martin niet om verlegen. Hij wil Boris Johnson aan de macht zien komen. Die wil koste wat het kost de Britten op 31 oktober uit de Europese Unie leiden. Met of zonder akkoord. Precies wat Martin wil. 

Beluister de reportage van Katrien Vanderschoot uit "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen