Archieffoto Iraanse Revolutionaire Garde

Iran houdt buitenlandse tanker "die olie smokkelt" tegen in Straat van Hormuz

Iran heeft in de Golf een buitenlandse tanker tegengehouden en in beslag genomen omdat die olie zou smokkelen. Ook de twaalf bemanningsleden zijn opgepakt. Dat heeft de Iraanse Revolutionaire Garde gemeld.

De tanker werd afgelopen zondag in de Straat van Hormuz tegenhouden. Volgens de Iraanse Revolutionaire Garde was er 1 miljoen liter olie aan boord die illegaal gesmokkeld werd. Alle 12 bemanningsleden werden opgepakt. De lading zou afkomstig zijn van Iraanse smokkelaars en was op weg naar klanten in het buitenland, dat heeft de Iraanse staatstelevisie meegedeeld. 

Het schip zou dit weekend in de problemen gekomen zijn en zondag een noodsignaal uitgezonden hebben. Het militaire elitekorps is de tanker dan gaan helpen, het schip werd in Iraanse wateren gesleept en toen werd ontdekt dat het 1 miljoen liter gesmokkelde olie vervoerde. De tanker werd toen tegengehouden en de bemanning opgepakt. 

Iran heeft officieel nog geen informatie vrijgegeven over waar de tanker vandaan komt. Maar zondag kwam er een schip uit de Verenigde Arabische Emiraten in de problemen genaamd Riah. De tanker vaart onder Panamese vlag, na zondag is van dat schip niets meer vernomen. 

Onrust in de Golf

Het is de voorbije weken erg onrustig in de Golf sinds de Amerikaanse president Donald Trump zich in mei 2018 eenzijdig terugtrok uit de nucleaire deal met Iran en de sancties tegen het land steeds liet verstrengen. Volgens Trump werkte de deal niet, nochtans had Iran tot dan positieve evaluaties gekregen van het Internationaal Atoomenergieagentschap.

De VS beschuldigen Iran ook verantwoordelijk te zijn voor een reeks aanvallen de laatste maanden tegen commerciële schepen in de buurt van de Straat van Hormuz. Iran ontkent alle beschuldigingen. 

Meest gelezen