Videospeler inladen...

Wordt 2019 kanteljaar voor muziekverkoop in ons land? Nu al een stijging met 10 procent 

Voor het eerst in lange tijd is er een opmerkelijke stijging in de muziekverkoop in België. De omzet is in de eerste helft van dit jaar gestegen met 10 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral streaming van muziek via platformen zoals Spotify, AppleMusic en Deezer, zit in de lift. 71 procent van de omzet komt nu van betalende muziekstreaming en downloads. CD's worden steeds minder verkocht, die zijn nog goed voor net geen 20 procent van de omzet. 

De muziekverkoop in ons land heeft in de eerste helft van dit jaar 29,1 miljoen euro opgebracht. Dat heeft de Belgian Entertainment Association (BEA) bekendgemaakt. 71 procent of 20,6 miljoen euro komt van betalende muziekstreaming en downloads. 29 procent of 8,5 miljoen euro komt van fysieke dragers, zoals cd's en vinylplaten.

Opvallend is dat de omzet met 10 procent gestegen is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De afgelopen jaren ging de verkoop van muziek achteruit, maar nu lijkt er een kentering te zijn. Dat is vooral te danken aan het succes van betalende muziekstreaming. Die is er in vergelijking met vorig jaar in de eerste jaarhelft 35 procent op vooruitgegaan. Bij de verkoop van cd's is er een daling van 23 procent. De verkoop van vinylplaten stijgt wel licht met 3 procent. 

In België is er nog veel groeipotentieel voor streamingdiensten

Belgian Entertainment Association

Het succes van de muziekstreamingdiensten is volgens BEA vooral te verklaren door de vlotte bereikbaarheid en het gebruiksgemak. "Vooral jonge mensen maken er steeds meer gebruik van, maar de diensten spreken ook meer en meer een ouder publiek aan", zegt Pieter Swaelens van BEA. "Daarnaast doen platenmaatschappijen meer inspanning om die diensten te promoten en zetten streamingdiensten ook meer in op het lokale aspect. Zo duiken lokale artiesten meer op in de zoekresultaten."

BEA heeft er goede hoop in dat 2019 een kanteljaar gaat worden voor de muziekverkoop. "Deze cijfers bevestigen de trend van de afgelopen jaren, streaming blijft groeien en zal dat ook blijven doen in de tweede jaarhelft. In België is er nog veel groeipotentieel voor streamingdiensten. Hiermee is 2019 goed op weg om het 'kanteljaar' te worden met opnieuw een mooi stijgende muziekverkoop."

In 2018 daalde de omzet van de muziekverkoop nog met iets meer dan 2 procent ten opzichte van 2017. Toen steeg de digitale verkoop met 21,45 procent en daalde de fysieke verkoop met 23,57 procent. In 2018 waren streaming en downloads goed voor 59,24 procent van de verkoop.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen