Neen, er willen geen miljoen mensen het militaire domein Area 51 bestormen om te kijken of er ruimtewezens zitten 

Op sociale media en vooral Facebook verspreidt een opmerkelijk event zich als een razende bosbrand: de bestorming van het militair domein Area 51 in de Amerikaanse Nevadawoestijn. 1,7 miljoen mensen willen er bij zijn als de bestorming wordt ingezet om eens en voor altijd uit te maken – en met eigen ogen te zien - of er buitenaardse wezens verborgen worden gehouden. Het event is niet meer dan een uit de hand gelopen grap. Op Facebook circuleren tientallen evenementen waarvan het ene nog gekker is dan het andere. Alleen heeft dit evenement ook gevolgen in de echte wereld.

Area 51 is een plek die tot de verbeelding spreekt. Het militair domein, gelegen in de Nevadawoestijn ten noorden van Las Vegas, wordt zorgvuldig en discreet bewaakt. In het domein worden al jaren geheime militaire vliegtuigen getest. Onder meer het U-2-spionagevliegtuig is in Area 51 ontwikkeld. De U-2 is een vliegtuig dat dag en nacht op 21 kilometer hoogte vluchten kan uitvoeren. 

Samenzweringen

Tot in 1989 de ‘wetenschapper’ Bob Lazar begon te spreken over zijn werkzaamheden in de buurt van het domein. Lazar beweerde dat hij, samen met Amerikaanse inlichtingendiensten, in Area 51 betrokken was bij een project rond buitenaards leven. Sindsdien doen de wildste samenzwerings­theorieën de ronde over Area 51: dat er proeven gebeuren op en met aliens, dat neergestorte ufo’s er worden opgeslagen en onderzocht, enz.

Het is de ideale cocktail voor een aanhoudend mysterie dat in Facebook­tijden wel moest leiden tot een event: een geheim militair domein, buitenaardse wezens en wilde samenzweringen. Dat is ook wat de makers van het Facebookevent “Storm Area 51, they can’t stop us all” hebben begrepen. Nu al staat de teller op 1,7 miljoen aanwezigen. Alleen, het gaat over een ludiek event. Het is dan ook niet zeker dat er überhaupt 1,7 miljoen mensen zullen staan op 20 september, de dag waarop de bestorming zou plaatsvinden. 

Als we lopen zoals Naruto kunnen de kogels ons niet tegenhouden

De oproep is al te gek voor woorden. Als de makers van dit event het echt zouden menen, dan willen ze dus met 1,7 miljoen mensen het domein bestormen. Niet dat Facebookevents niet uit de hand kunnen lopen, er zijn al verhalen van mensen die een verjaardagsfeest als event aankondigden op Facebook en plots duizenden mensen aan hun deur kregen. Maar hoe willen de organisatoren van de bestorming van Area 51 dit organiseren?

“Als we lopen zoals Naruto kunnen de kogels ons niet tegenhouden”, lezen we. Naruto verwijst naar een populaire Japanse stripfiguur uit de Manga-cultuur die heel snel kan lopen. De kogels verwijzen naar het feit dat de bewakers mogen schieten op iedereen die al te verdachte bedoelingen heeft. De verwijzing naar een stripfiguur alleen al, is een teken dat we het event niet al te serieus moeten nemen. Bovendien loopt Naruto op een heel atypische manier, voorover gebogen en met de armen gestrekt achter zijn lichaam. In een tekenfilm lijkt dit logisch, maar in het echte leven lijkt de 'Naruto-run'* onnatuurlijk.

Om u een idee te geven hoe snel Naruto loopt, bekijk dit filmpje.

Bovendien staat op de pagina van het event intussen de volgende tekst van een van de organisatoren te lezen: “Hallo Amerikaanse regering, dit is een grap, en ik ben eigenlijk niet van plan om dit plan door te zetten. Ik dacht dat het gewoon grappig zou zijn en me een paar duimpjes (likes) op het internet zou geven. Ik ben niet verantwoordelijk wanneer mensen besluiten om Area 51 daadwerkelijk te bestormen.”

"Shitposting" of de kunst van de digitale ironie

Het Facebookevent werd gemaakt door een zekere Facebookgebruiker: “Shitposting cause im in shambles”. Op zijn pagina vinden we een paar grappige “memes” die verwijzen naar Area 51. “Memes” zijn foto’s, collages, online ‘cartoons’ die heel populair zijn en gretig gedeeld worden op sociale media. De persoon achter “Shitposting cause im in shambles” is volgens de Amerikaanse publieke radio NPR de twintigjarige Val uit Californië. Zijn enige bedoeling met de pagina is “shitposting”: willekeurige, grappige, ironische, satirische foto’s en video’s posten op zijn Facebookpagina. 

Maar dat heeft niet iedereen zo begrepen. Onder meer veel ‘klassieke media’ berichten over de actie als een heus en waar event. Nu is het natuurlijk ook moeilijk om de ironie te doorprikken als plots het Amerikaanse leger een statement uitstuurt dat een effectieve bestorming een zeer slecht idee voor de gezondheid zou zijn. Maar het is en blijft ironie. Net omdat er plots ook massaal bericht werd over de actie, bereikte het event een nog groter publiek. Voor de makers is nu de cirkel rond. Zeker nu er online nog gretig kan worden doorgeboomd over het feit dat de ‘klassieke’ media niets snappen van online subculturen. Wat die subculturen best ook ergens wel leuk vinden.

Wat de organisator van het event, Val, betreft: hij heeft intussen aangegeven dat hij er zelf zal zijn die 20e september. Maar hij is niet van plan om Area 51 ook effectief te bestormen.

Storm Kleine-Brogel

Ook in ons land zien we gelijkaardige Facebookevents. Zo organiseert het “Ministerie van Cultuur” ook op 20 september een Facebookevent, namelijk de bestorming van Kleine-Brogel.  De pagina "Ministerie van Cultuur" is gemaakt door Kenny Vermeulen. "Toen we zagen dat ze in Amerika een event lanceerden rond Area 51, dachten we: waarom niet bij ons. Voor alle duidelijkheid, er is geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om op 20 september naar Kleine-Brogel te trekken", verduidelijkt Vermeulen. 

Het “Ministerie van Cultuur” is voor alle duidelijkheid een satirische Facebookpagina. Enkele honderden mensen hebben aangegeven dat ze zullen “gaan”. De bestorming van Kleine-Brogel is een “copy-paste” van die van Area 51: “Storm Kleine-Brogel, they can’t stop us all”. Ook de manier waarop de leden van plan zijn om het domein te bestormen is gelijklopend. “We will all meet up at de hekken van Kleine-Brogel and coordinate our entry. If we Naruto run, we can move faster than their bullets. Lets see them kernwapens.” 

Ook hier zien we op de pagina van het event een aantal grappige “memes”. Eén van de leden heeft zelfs een tactisch plan uitgedokterd. Het is duidelijk dat het hier om een ludiek evenement gaat, ook al hebben verschillende groeperingen in het verleden al effectief geprobeerd om Kleine-Brogel te bestormen. De pagina werd aangemaakt op de dag waarop VRT het nieuws bracht dat de NAVO in een document bekendmaakte dat er wel degelijk kernwapens in Kleine-Brogel opgeslagen worden. Er is dus een bewijs. En dat is niet zo als het gaat over de ruimtewezens bij Area 51.

Yogasnuiven voor beginners

Hoeveel mensen uiteindelijk Kleine-Brogel en Area 51 echt zullen bestormen op 20 september is onduidelijk. Maar ondanks de ironie baren de oproepen de veiligheidsdiensten wel zorgen. Zo raadt het Amerikaanse leger iedereen af om Area 51 te betreden. Anders gezegd, betreed je het domein zonder toestemming, dan kan je aangehouden of zelfs beschoten worden door militairen. 

Een andere opvallende stormloop wordt op 26 juli georganiseerd door het “Ministerie van Sport”, ook een ludieke groep op Facebook en van de hand van Vermeulen. Hier roept hij op om de Koninklijke Voetbalbond te bestormen. Hun tactiek is niet het gebouw bestormen zoals de Japanse stripfiguur Naruto. Zij willen genoeg horlogedoosjes meebrengen. Zo zijn ze beschermd tegen omkoping en steekpenningen. Hun missie: de “Propere handen” dossiers bekijken. 550 mensen hebben al aangegeven dat ze zullen “gaan”. Het Facebookevent als statement of een creatieve invulling van de vrijheid van meningsuiting. 

We zien de laatste weken meer en meer ludieke Facebookevenementen. Eén van de betere blijft “Yogasnuiven voor beginners”, ook van Vermeulen. De oproep kwam er na uitspraken van de Antwerspe burgemeester Bart De Wever (N-VA). Hij zei dat “yogasnuivers” het drugsmilieu in Antwerpen in leven houden. Een ander evenement van het “Ministerie van cultuur” was “Confetti gooien van GAS-boetes in de Kompass-club”.

Wat wil Vermeulen met deze pagina's en evenementen bereiken? "Voor ons is het een manier om de vinger aan de pols te houden met wat er leeft bij de jongeren. Het is allemaal satire en ironie. We moeten het allemaal niet zo serieus nemen", legt Vermeulen uit. "Rode draad doorheen deze acties is humor. De kwaliteit van de collages is niet belangrijk, maar je moet er wel mee lachen."

Toen de processierupsen volop in het nieuws waren, deden anderen een oproep om een weekend lang processierupsen te knuffelen. Natuurlijk denkt niemand eraan om een processierups te knuffelen. Uiteindelijk hebben 18.000 mensen zich ingeschreven. Ook deze pagina is niet meer dan een plek waar mensen grappige “memes” over rupsen posten. Als je op Facebook zoekt naar evenementen met het woord “knuffelen”, zal je verschillende gelijkaardige pagina’s tegenkomen. Het zijn stuk voor stuk pagina’s met ludieke acties die niemand serieus neemt. ‘Area 51 bestormen’ of ‘yogasnuiven’. Het is de ironie die hen bindt.

Bekijk hieronder: VU-politici Patrick Vankrunkelsven en Kris Van Dijck bestormen samen met Jef Sleeckx (SP.A) de omheining van Kleine-Brogel in 1999.

Video player inladen...

Er zullen toch mensen opdagen

Toch is de bestorming van Area 51 net iets van een andere orde. Want er zijn nog altijd mensen die er rotsvast van overtuigd zijn dat er buitenaardse wezens verborgen zijn op het militair domein. De Amerikaanse Conny West runt een klein hotelletje in de buurt van Area 51. Zij vertelde aan de Amerikaanse publieke radio NPR dat al haar kamers, tien in totaal, geboekt zijn voor 20 september, de dag van het evenement. West heeft ook een terrein waarop kampeerders hun tent kunnen plaatsen. Ondertussen hebben al 60 mensen hun aanwezigheid bevestigd, ongezien volgens West. 

Hoeveel mensen er uiteindelijk zullen opdagen, valt te bezien op  20 september, maar de initiatiefnemers zijn alvast in hun actie geslaagd: zowat in heel de westerse wereld wordt gepraat over het event en de bestorming van Area 51. Wat begon als een online grap, heeft uiteindelijk gevolgen in de echte wereld, zeker als het Amerikaanse leger extra waakzaam zal zijn. 

Intussen hebben de makers van het evenement een website opgericht waar je een T-shirt kan kopen met als opschrift “I survived Area 51”. In het beste geval ook nog even langs de kassa passeren, toch aardig gezien van Val & co.

Volg VRT NWS ook via Instagram: 

* Lezer Niels Jani contacteerde ons met een interessante toevoeging: "Bij de 'Naruto run' heeft u het over een personage dat erg snel kan rennen. Alhoewel dat klopt, is dit niet de essentie van wat een 'Naruto run' is. De 'Naruto run' gaat over de manier waarop hoofdpersonage Naruto en zijn mede-ninjas lopen in de serie. Ze buigen hun bovenlichaam naar voren en houden hun armen achter zich, evenwijdig met de grond. Deze pose ziet er leuk uit in de anime en manga, maar als je in het echte leven op deze manier loopt, is dit natuurlijk volledig belachelijk." Waarvan acte!

Meer over technologie op VRT OPENSRC