Videospeler inladen...

Drie maanden na de verwoestende brand: beelden tonen hoe Notre-Dame er nu vanbinnen uitziet

Drie maanden na de brand in de beroemde Notre-Dame in Parijs is de kathedraal nog niet stabiel genoeg om te beginnen met de restauratie. Dat zegt Philippe Villeneuve, de architect die belast is met de heropbouw van de kathedraal. President Emmanuel Macron had eerder gezegd dat de Notre-Dame over vijf jaar hersteld moet zijn.

Op 15 april raakte de monumentale 12e-eeuwse Notre-Dame verwoest door een zware brand. Het dak en de torenspits van de kathedraal stortten in. Op het moment van de brand waren renovatiewerkzaamheden aan de gang. De oorzaak van de brand is nog altijd niet duidelijk, al sluit het Franse gerecht brandstichting wel uit

Gisteren werd de Franse minister van Cultuur Franck Riester rondgeleid in de Notre Dame door Philippe Villeneuve, de hoofdarchitect voor historische gebouwen in Frankrijk. Hij is door de overheid belast met de restauratie van de kathedraal. Volgens Villeneuve is de Notre-Dame nog altijd niet stabiel genoeg om te kunnen beginnen met de eigenlijke restauratie. "We verkeren nog altijd in de extreme noodzaak om de site te beveiligen", zegt Villeneuve.

Dinsdag had het Franse parlement nog een wet over de wederopbouw goedgekeurd. Die pleit voor een snelle reconstructie. Kort na de brand had president Emmanuel Macron gezegd dat de kathedraal over vijf jaar heropgebouwd zal zijn. In 2024 worden in Parijs de Olympische Spelen gehouden, dan zou de kathedraal weer in volle glorie te zien moeten zijn. Experts hebben eerder al aangegeven dat die termijn veel te ambitieus is. Minister Riester zei tijdens zijn bezoek dat de veiligheid en de kwaliteit van de restauratie primeert, ondanks de doelstelling van 2024.

Cameraploegen volgden het bezoek van Villeneuve en Riester en konden de schade binnenin vastleggen. Momenteel worden houten steunbogen geplaatst onder de 28 steunpilaren die via een constructie met luchtbogen en tegengewichten het gewicht van de kathedraal dragen. Robots worden ingezet om het puin op de lagere verdiepingen op te ruimen.

Philippe Villeneuve (links) geeft minister van Cultuur Franck Riester (rechts) meer uitleg.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
AFP or licensors
AFP or licensors
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Volg VRT NWS ook via Instagram: 

Meest gelezen