Onzekerheid duurt voort voor Deliveroo-koeriers: arbeids­rechtbank beslist pas over twee jaar over hun statuut

Maaltijdbezorger Deliveroo kan voorlopig met zelfstandige fietskoeriers blijven werken. De franstalige arbeidsrechtbank in Brussel spreekt zich pas eind 2021 ten gronde uit over het lot van de koeriers. Die zijn met een statuut van zelfstandige veel minder beschermd dan als werknemer. United Freelancers, de nieuwe vakbond van het ACV die ook de koeriers verdedigt, betreurt dat de kwestie op de lange baan is geschoven.  

Begin vorig jaar trokken twee fietskoeriers bij Deliveroo naar de Commissie Arbeidsrelaties, die onder de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid valt. Ze vroegen of koeriers die voor de maaltijdbezorger werken, zelfstandigen dan wel werknemers zijn. De commisie oordeelde dat de fietskoeriers wel degelijk werknemers zijn. Maar Deliveroo tekende een paar maanden later beroep aan bij de Brusselse arbeidsrechtbank.

Uitstel tot eind 2021

Op 3 juli heeft de arbeidsrechtbank de beslissing van de Commissie Arbeidsrelaties vernietigd. Want begin vorig jaar had het arbeidsauditoraat (het openbaar ministerie bij de arbeidsrechtbank) al een onderzoek geopend naar het statuut van de Deliveroo-koeriers. En daarom had de Commissie Arbeidsrelaties zich niet meer over de kwestie mogen uitspreken.

De Brusselse arbeidsrechtbank gaat zich nu zelf buigen over het lot van de Deliveroo-koeriers. Maar de pleidooien in de zaak zijn pas gepland op 6 september 2021. Dat betekent dat een uitspraak ten gronde pas te verwachten is tegen het eind van dat jaar. En intussen kan Deliveroo met zelfstandige fietskoeriers blijven werken, zoals het dat al doet sinds begin vorig jaar 

Enorm verschil

United Freelancers betreurt de gang van zaken. Want met een statuut van zelfstandige hebben de fietskoeriers veel minder goede loon- en arbeidsvoorwaarden dan als werknemer. "Dat is voor die mensen een enorm verschil", zegt Martin Willems  van de nieuwe vakbond voor freelancers.

"Zo worden zelfstandige koeriers niet per uur, maar per opdracht betaald. En het is Deliveroo dat het tarief bepaalt : tegenwoordig vier tot zes euro per opdracht. De fietskoeriers hebben dus geen zekerheid over hun werkvolume, en ook niet over hun loon", legt Willems uit. "Maar de fietskoeriers zijn ook niet gedekt door een verzekering van hun werkgever tegen arbeidsongevallen. Terwijl fietsen in een grote stad toch best wel gevaarlijk kan zijn."

United Freelancers is ook ontgoocheld dat de fietskoeriers nu worden meegenomen in een kostelijke rechtsprocedure die makkelijk vier jaar kan duren. De vakbond onderzoekt of beroep mogelijk is tegen het vonnis van de Brusselse arbeidsrechtbank. En hij roept de volgende regering op om een goed statuut te regelen voor de koeriers. Bij Deliveroo alleen al zijn er op een doorsnee dag meer dan 2.000 koeriers aan de slag.

 

Meest gelezen