Burgerinitiatief vangt jonge daklozen op in caravan in Hasselt

In de Banneuxwijk in Hasselt zullen vanaf september jonge daklozen voor een korte periode in een caravan worden opgevangen. Het is een project van de vzw Homie, een burgerinitiatief dat jongvolwassen dak- en thuislozen tussen de 18 en 25 jaar ondersteunt.

"We kiezen een caravan om het verschil te kunnen maken met de traditionele opvang", vertelt Musti Önlen van vzw Homie. "In de traditionele opvang leven ze samen met andere jongeren met problemen en we willen vermijden dat ze elkaar negatief beïnvloeden."

Het gaat om korte opvang van jonge daklozen nadat ze uit het bevolkingsregister werden uitgeschreven. Per jaar kunnen er zo vier jongeren geholpen worden. "Het is een echte tussenoplossing, en de caravan geeft het project ook wat schwung. Het is een eigen plekje voor de jongere. We hebben de caravan uitgerust met een keukentje en een zithoek en we hebben een nieuwe matras gekocht."

De jonge dakloze wordt ook begeleid in de zoektocht naar een job, opleiding of zinvolle bezigheid. De vzw Homie werkt ook samen met het OCMW om de administratie van de jongere weer in orde te krijgen. 

Buurtbewoners

De caravan staat in de tuin van een huis in de Banneuxwijk. De buurtbewoners kregen dinsdagavond meer uitleg over het project. "En de reacties zijn heel positief", zegt de Hasseltse schepen van Zorg en Gelijke Kansen Lies Jans (N-VA).

"Ze willen die jongere graag met open armen ontvangen en misschien eens vragen om te blijven eten of samen te gaan wandelen. De jongere op zijn beurt kan misschien ook helpen bij het scheren van de haag. Het ziet ernaar uit dat het een zorgzame buurt zal worden."

Musti Önlen is verrast door de reacties van de buurt. "Ja, ze waren heel positief, dat had ik zelfs nog niet durven dromen. En daar ben ik hen en de stad ook heel dankbaar voor." Op 26 augustus is er nog een tweede buurtoverleg gepland. 

Jongeren op straat

In Hasselt leven er momenteel 10 jongeren tussen 18 en 25 jaar op straat. "Dat blijkt uit de laatste telling in april", zegt Önlen. "In heel Limburg leven er momenteel zelfs 55 jongeren op straat. Het is een verborgen probleem en dat is toch onaanvaardbaar in een welvarend land als België." 

Meest gelezen