385.000 kilometer vliegen (en dan bijna zonder brandstof vallen): het waanzinnige verhaal van de eerste maanlanding

Op 20 juli 1969 landde de mens voor het eerst op de maan. Het waren de Verenigde Staten die met hun Apollo-programma die eer op hun naam konden schrijven. Terwijl de wereld toekeek, stapten twee mannen in ruimtepak uit hun capsule en maakten ze een wandeling op het maanoppervlak. De Sovjets waren geklopt op een terrein waarin ze voorsprong hadden. Deze podcast vertelt het waanzinnige verhaal van de eerste maanlanding.

In 1961 kondigde president Kennedy aan dat Amerika voor het einde van het decennium een mens op de maan zou zetten, en die bovendien ook veilig terug naar huis zou brengen. Een ambitieus plan, en het moest de wereld laten zien dat de Verenigde Staten een grotere wereldmacht waren dan de Sovjet-Unie. Die laatsten hadden technologisch namelijk enkele stappen gezet die de Amerikanen naar adem deden happen.

Op 16 juli 1969 steeg vanop de basis Cape Canaveral Apollo 11 op. Aan boord zaten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins. Enkele dagen later, op 20 en 21 juli 1969, zouden ze geschiedenis schrijven. Niet alleen zouden twee van hen als eerste mensen ooit landen op de maan, ze zouden ook een wandeling maken op het maanoppervlak. De wereld keek met ingehouden adem toe. De zin “it’s one small step for man, one giant leap for mankind” zou vanaf die dag verplichte leerstof worden in heel wat scholen.

Deze VRT NWS-podcast vertelt het verhaal van de reis van Apollo 11 aan de hand van de originele communicatie tussen Houston en de ruimtereizigers. Duiding wordt gegeven door twee mensen die het toen van dichtbij hebben meegemaakt: oud-VRT-journalisten Herman Henderickx en Johan Janssens.

Meest gelezen