Videospeler inladen...

Redders willen GAS-boetes kunnen geven om overlast in zwembaden aan te pakken

“GAS-boetes die de redders kunnen uitschrijven, zouden het verschil kunnen maken,” zegt Karel Logghe, voorzitter van de opleidingscommissie van de Vlaamse Reddingsfederatie. Hij vraagt dat redders meer bevoegdheden krijgen om ongepast seksueel gedrag in zwembaden en ruziezoekers aan te pakken. Hij is ook voorstander van een gedeelde zwarte lijst die voor alle zwembaden van toepassing is. “Want als jongeren nu in het ene zwembad niet meer binnen mogen, gaan ze gewoon naar een ander,” zegt hij. Redders in dienst van een gemeente mogen trouwens nu al een GAS-boete uitschrijven.

Een 17-jarig meisje dat op de wildwaterbaan in Rozebroeken in Gent betast wordt, een 13-jarig meisje dat er in het zwembad aangerand wordt, een vrouw van 24 die getuigt dat ze er verkracht werd, een groep jongeren die een paar jonge meisjes insluiten en betasten, jongeren die andere jongeren uitdagen om te vechten. Het gebeurt niet alleen in het zwembad in Gent, maar ook in Diest, Hofstade en Oostende. 

Redders in ons land hebben handtastelijkheden in en rond de zwembaden de laatste jaren zien toenemen, zegt Karel Logghe. Logghe is voorzitter voor de opleidingscommissie van de Vlaamse Reddingsfederatie en directeur reddingsopleidingen bij Sport Vlaanderen.

Hoe omgaan met een aanranding?

“Nu werken we met een vlaggensysteem waarbij groen aanvaardbaar gedrag is, en zwart totaal niet toegelaten gedrag is. Maar we merken dat dat onvoldoende is. Als je in een situatie zit, dat iemand naar je toekomt die aangerand is, dan is dat als redder heel moeilijk om daar mee om te gaan. Jammer genoeg worden we daar meer en meer mee geconfronteerd. Ik  werk nu aan een nieuw luik in de cursus: “Hoe omgaan met een aanranding?" 

Logghe stoort er zich aan dat redders niet de middelen hebben om het probleem op te lossen. “Veel meer dan de politie verwittigen en in afwachting proberen te zorgen dat de dader het domein niet stiekem verlaat, kan een redder niet doen,” zegt Logghe. “En dan maar hopen dat die gasten ook daadwerkelijk gestraft worden. Want heel vaak worden ze eventjes opgepakt, maar staan ze een paar uur later weer breedlachend voor je neus. Dat is frustrerend.”

“De redder weet wat hij moet doen maar het is vooral het kunnen. Als iemand naar je toekomt die is aangerand, als je die persoon wil helpen, dan moet je die persoon een zekere veiligheid kunnen waarborgen. Maar tegelijkertijd is het je taak om ook de veiligheid van de andere zwembadgebruikers in de gaten houden. Er moet een coördinatie gebeuren tussen de verschillende redders. En tegelijkertijd wil je natuurlijk ook dat de agressor opgepakt kan worden en dat daar ook acties voor genomen worden.“ Daarom wil hij meer bevoegdheden voor de redders. 

“Nu moet je vaak tot vervelens toe dezelfde mensen op de vingers tikken. Verschillende collega's hebben de voorbije jaren al een pak slaag moeten incasseren. Of vonden na hun dagtaak hun auto met stukgestoken banden terug op de parking."

Redders in dienst van een gemeente mogen wel GAS-boetes uitschrijven

Redders die in dienst zijn bij een gemeente of provincie mogen nu al GAS-boetes uitschrijven. Ze moeten daarvoor wel een opleiding volgen en het is een zogenoemde sanctionerende ambtenaar bij de gemeente of bij de provincie die ook effectief bepaalt welke boete iemand krijgt. De redder noteert alleen wat er is fout gelopen.

Een redder op het strand van Blankenberge mag bijvoorbeeld een GAS-boete uitschrijven voor sluikstorten of als er honden lopen op het strand. In het geval van seksueel overschrijdend gedrag is een GAS-boete geen optie, want dat staat in de strafwet. In zo'n geval treden dus de politie en het parket op. In uitzonderlijke gevallen kan het wel, maar dan moet er een toelating zijn van het parket.

Samengevat: een redder op een strand of in een gemeentelijk zwembad die in dienst is van de gemeente of van de provincie mag een GAS-boete uitschrijven voor sommige overtredingen. Een redder in een privézwembad zoals Rozebroeken in Gent mag dat vooralsnog niet, omdat hij of zij geen gemeentelijk of provinciaal ambtenaar is.

Zwarte lijst

Karel Logghe is vragende partij voor een centrale zwarte lijst voor zwembadhooligans. "Op die manier kunnen de gekende amokmakers tegengehouden worden. Want wat je ook vaak ziet, is dat een gast die een meisje lastigvalt in het ene zwembad, de week daarna hetzelfde doet in een ander zwembad. Als zwembaden hun zwarte lijst mogen delen, vermijd je dat." Logghe is voorstander van een zwembadverbod, naar analogie met het stadionverbod in het voetbal.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Zijn GAS-boetes de oplossing om grensoverschrijdend gedrag te beteugelen?

Videospeler inladen...

Meest gelezen