Scherpe veiligheidsmaatregelen tijdens Gentse Feesten ondanks verlaagde terreurdreiging

Ondanks de verlaging van het terreurniveau blijven de veiligheidsmaatregelen tijdens de Gentse Feesten nagenoeg dezelfde als vorig jaar. De politie zal massaal aanwezig zijn en zet extra agenten in met bodycams. Om te vermijden dat voertuigen de drukke feestenzone kunnen inrijden, zijn er opnieuw veiligheidspoorten. Alle bezoekers worden gemonitord met een uitgebreid cameranetwerk. Agenten zetten ook in op alcoholmisbruik. Niet alleen automobilisten, maar ook fietsers en voetgangers zullen gecontroleerd worden.

Ook op de 176e editie zal er massaal veel politie aanwezig zijn. Aantallen wil Gent niet geven, maar net zoals de voorbije jaren komt er ook versterking uit Brussel. "Iedereen binnen de Gentse politie is klaar voor de Gentse Feesten. We zijn er dag en nacht, zowel in uniform als in burger. We zijn aanspreekbaar, zowel op straat als in het commissariaat in het midden van de Feestenzone in de Belfortstraat", zegt woordvoerder Matto Langeraert.

Poorten, controles en camera's

Het dreigingsniveau is afgelopen jaar verlaagd van niveau drie naar twee. Dat betekent echter niet dat er ook op de veiligheid beknibbeld wordt tijdens de Feesten. "De maatregelen blijven scherp. Er zijn nog altijd acht mobiele veiligheidspoorten in de Gentse Feestenzone", vertelt Langeraert. De poorten bestaan uit twee zware betonblokken met daartussen een stalen constructie. Ze zijn er om te voorkomen dat voertuigen de drukke feestenzone in rijden. Ze worden op bepaalde tijdstippen wel opengezet zodat leveranciers horecazaken kunnen bedienen. Het is het derde jaar dat Gent dergelijke poorten gebruikt.

"Daarnaast zijn er opnieuw toegangscontroles op de belangrijkste invalswegen, al zullen die iets minder in het oog springen als de voorbije jaren", zegt Langeraert nog. "We kunnen de hele Feestenzone ook monitoren vanuit het commandocentrum met een uitgebreid cameranetwerk. Er is dit jaar zelfs nog één extra camera in vergelijking met vorig jaar." 

Bodycams

Een tiental agenten zal ook een camera dragen op het uniform, een zogenaamde 'bodycam'. Zo kunnen ze in bepaalde situaties filmen. De beelden die ze maken kunnen later gebruikt worden als mogelijk bewijsmateriaal. Agenten met zo'n camera moeten bezoekers wel verwittigen als ze beginnen te filmen. Vorig jaar experimenteerde de politie ook al met het systeem met een vijftal camera's, dat is nu opgedreven. 

Alcoholcontroles ook bij zwakke weggebruikers 

Er komen ook gerichte alcoholcontroles op gezette tijdstippen: "We gaan niet alleen automobilisten controleren. Alle weggebruikers kunnen door de politie tegen gehouden worden, ook fietsers en voetgangers. De regels zijn voor iedereen hetzelfde. Wie dronken is brengt niet alleen zichzelf in gevaar maar ook andere weggebruikers." In sommige gevallen zal de politie ook werken met onmiddellijke inningen. Dat betekent dat ze mensen meteen een boete laat betalen via een mobiele betaalterminal. 

Meest gelezen