Spoorbond dreigt met staking op 27 juli: "Ook treinbegeleiders moeten vakantie kunnen nemen"

De onafhankelijke spoorbond OVS heeft een stakingsaanzegging ingediend voor volgende week zaterdag 27 juli. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Op die manier klaagt de vakbond het aanhoudende tekort aan treinbegeleiders aan bij de NMBS. De NMBS zegt samen met HR Rail, dat de personeelszaken bij het spoor regelt, "alles op alles te zetten" om de openstaande vacatures in te vullen. 

"De job van treinbegeleider is een intensieve job met moeilijke uren. Af en toe moeten zij vakantie kunnen nemen", zegt Joachim Permentier van de OVS. "Maar dat is nu niet mogelijk door het aanhoudende personeelstekort." Permentier erkent dat de directie veel inspanningen doet om meer treinbegeleiders in dienst te nemen. "Er worden allerlei nieuwe initiatieven ontwikkeld. Maar er zijn geen garanties om het probleem voorgoed de wereld uit te helpen.

Volgende week dinsdag is er nog overleg gepland tussen vakbonden en directie. "We hopen dat we op dezelfde constructieve manier kunnen voort praten en dat er garanties komen. Dan kan een staking afgewend worden. Maar als dat niet lukt, wordt er gestaakt."

Er zouden op zaterdag 27 juli extra treinen rijden naar Tomorrowland in Boom. Er is sowieso een minimale dienstverlening van toepassing. Ten laatste 24 uur op voorhand moet duidelijk zijn welke treinen zullen rijden.

300 nieuwe treinbegeleiders

De NMBS zegt samen met HR Rail, dat de personeelszaken bij het spoor regelt, "alles op alles te zetten" om de openstaande vacatures in te vullen. De NMBS zoekt dit jaar 300 nieuwe treinbegeleiders. De helft is al aangeworven, zegt de maatschappij.

Om nog meer personeel te vinden, organiseert het spoorbedrijf jobdagen, laat het jobtreinen rijden en is het aanwezig op jobbeurzen. "In het begin van het jaar liepen de aanwervingen moeilijk, maar nu zien we verbetering. We denken dan ook dat we erin zullen slagen dit jaar al onze aanwervingen te doen", zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Timmerman.

Maar deze zomerperiode is het niet evident, erkent de NMBS. "Er zijn in de vakantieperiode weliswaar minder piekuur- en pendeltreinen, maar wel meer treinen naar de kust, zeker met het mooie weer, en ook treinen naar festivals en andere zomerevenementen", luidt het. "Daarom is het voor onze treinbegeleiders inderdaad niet makkelijk om tijdens die periode verlof te krijgen. NMBS is zich daarvan bewust en zet extra omkadering in om de druk maximaal te verlichten."

Meest gelezen