Nicolas Maeterlinck

Straatartiesten Gentse Feesten moeten vergunning op dag van opening kopen

Een aantal straatartiesten weet nog niet of ze hun kunsten tentoon zullen kunnen spreiden op de Gentse Feesten. De dienst Evenementen, Feesten, Markten en Foren van de stad Gent, die instaat voor de organisatie, reikt de laatste 20 vergunningen immers pas vandaag uit, op de dag van de opening. Bovendien geldt daarbij het principe van "die eerst komt, eerst maalt". Snel zijn is dus de boodschap.

Gentse Feesten, dat is naast optredens op podia ook straatanimatie. Wie tijdens het evenement op straat wil optreden, heeft daar een vergunning voor nodig. "Die kost 60 euro voor één tot vier personen, en 119 euro voor groepen vanaf vijf personen", legt schepen van Feesten en Evenementen Annelies Storms uit. "Omdat er zoveel belangstelling is, leggen we een limiet en een aantal regels op. Zo mogen straatartiesten maximaal een uur lang op dezelfde plaats optreden, en moeten ze daarna minstens 50 meter opschuiven. Anders kan een groep zomaar een heel begeerde plek inpalmen."

Het is het eerlijkst om geen garanties te geven
Annelies Storms, schepen van Feesten en Evenementen in Gent

Om genoeg ruimte tussen de artiesten te houden, levert de dienst Evenementen, Feesten, Markten en Fora niet meer dan 120 vergunningen. Er zijn geen audities, en wie de vergunning het eerst aanvraagt, krijgt die ook het eerst. Voor de eerste 100 vergunningen moesten kandidaten hun aanvraag mailen naar de bevoegde dienst. De resterende 20 worden uitgereikt aan kandidaten die op de ochtend van de opening van de Gentse Feesten het snelst langskomen op kantoor, vanaf 8.00 uur. Goede artiesten kunnen daardoor uit de boot vallen, geeft Storms toe. "Maar het is het eerlijkst om geen garanties te geven."

In tegenstelling tot artiesten die op podia optreden, worden straatartiesten niet betaald door de organisatie. Ze halen hun inkomsten uit vrije giften van de passanten. Zangeres Kaat Prieels is niet enthousiast over het systeem. "De stad Gent zal wel blij zijn met de extra inkomsten, maar de hoge kostprijs van de vergunning schrikt artiesten af." Zelf verdiende ze haar vergunning terug met haar optredens, maar ze kan zich voorstellen dat sommige performers ook verlies draaien.

Als je verlies draait, ben je eigenlijk niet geschikt voor de Gentse Feesten
Joris De Meester, straatartiest

Joris De Meester won vorig jaar de derde prijs in de wedstrijd voor beste straatmuzikant op de Gentse Feesten met een drumstel ingebouwd in een wasmachine. "Ik heb snel mijn vergunning aangevraagd, zodat ik bij de eerste 100 zit. Dat er geen auditie is vind ik niet erg, want mijn project is meestal pas net op tijd af." Hij vindt dat de communicatie van de stadsdienst beter kan, maar het systeem van de vergunningen kan wel op zijn goedkeuring rekenen. "De kostprijs is hoog, maar gaat ook kwalitatievere straatartiesten opleveren. Misschien draaien sommigen verlies, maar dan ben je eigenlijk niet geschikt voor de Gentse Feesten."

Meest gelezen