Van "de beste ervaring ooit" tot "ik heb me leren open te stellen": 4 studenten getuigen over hun Erasmus­ervaring

Afgelopen schooljaar is een recordaantal Vlaamse studenten via het Erasmus+programma van de Europese Unie, naar het buitenland getrokken om er te studeren. Voor de studenten een geweldige ervaring waar ze in hun verdere leven veel aan hebben. Deze vier studenten vertellen enthousiast over hun tijd in het buitenland.

Linde Hoefkens, 22 jaar, is net een maand terug uit Noorwegen. Ze ging er vijf maanden drama en interculturele communicatie studeren in Stavanger. Ondertussen is ze met onderscheiding afgestudeerd aan de Thomas More hogeschool in Mechelen als leerkracht Engels en Nederlands in het secundair onderwijs.

"Ik kwam vooral mezelf tegen", zegt Hoefkens. "Ik zat ineens in een volledig nieuw land, met allemaal nieuwe mensen, dat maakte wel indruk en ik leerde er mezelf echt kennen. Ik heb daar ook leren alleen zijn."

"Over het algemeen heb ik het gevoel dat mijn wereldvisie een beetje verbreed is", gaat Hoefkens verder. "Ik zat daar met veel mensen van andere culturen samen. Wij hebben er veel interessante discussies gevoerd over onze eigen wereldvisies en culturen. Dat heeft mijn kijk op de wereld toch veranderd. "

(Lees verder onder de foto)

Hoefkens vindt dat haar persoonlijkheid door die buitenlandse ervaring ook wat veranderd is. "Omdat ik mij daar zo heb moeten openstellen, ga ik nu sneller op iemand afstappen en iemand aanspreken. Omdat ik dat ginder constant moest doen,  ben ik veel socialer geworden en kan ik me meer inleven in anderen."

Hoefkens heeft er ook internationale contacten aan overgehouden. "Ik ben nu heel goed bevriend met mensen uit Palestina, Turkije, Ierland, Frankrijk en natuurlijk ook mensen uit Noorwegen. Dat is supertof, een verrijking. Ik kan dus veel bij mensen op bezoek, ... als ik er geld voor heb."

Een Erasmusuitwisseling kan ook veel dichter bij huis. Gwen Buelens, 20 jaar, trok naar Luik om Frans te volgen.  Zij zat ook in de lerarenopleiding in Mechelen om leerkracht Frans en Nederlands te worden.  Ze is ondertussen afgestudeerd en start in september het schakeljaar van Taal- en letterkunde.

"De beste ervaring ooit!", steekt Buelens meteen van wal. "Ik ben op Erasmus geweest van september tot januari vorig jaar. In Luik heb ik Frans als moedertaal én als vreemde taal gevolgd.  Een echt taalbad dus, om zo goed mogelijk Frans te kunnen geven in mijn verdere loopbaan."

(Lees verder onder de foto)

Buelens kijkt positief terug op haar periode in Luik en neemt vooral "openheid" mee naar huis. "Er waren mensen uit Canada, Noorwegen en zelfs Japan en ieder had zijn eigen verhaal. Je moest daar echt voor openstaan. Die verschillende verhalen kunnen mensen ook samenbrengen." 

Ondanks dat Luik niet ver is, heeft ze er toch ook veel internationale contacten aan overgehouden.  "Ik heb er echt vrienden gemaakt van over de hele wereld", zegt Buelens. "Ik hoor ze nog via Skype of WhatsApp en wie weet kan ik later overal in de wereld op bezoek."

Johnny Adikti, 22 jaar, trok vorig jaar in januari ook naar Stavanger in Noorwegen.  Hij studeerde er "comparative education" om er verschillende schoolsystemen te vergelijken.

Ik heb er voor mezelf leren koken

Johnny Adikti, leerkracht godsdienst en informatica

"Ik twijfelde eerst, want ik had nog geen ervaring met op eigen benen staan" biecht Adikti op. "Ik had schrik om alleen te gaan wonen in een land waar ik niemand ken en met een andere  taal. Een vriend, die zeker wilde gaan, vroeg of ik mee wilde naar een infosessie. Daar ben ik overtuigd geraakt om me in te schrijven, met het idee dat ik nog altijd kon afhaken. Maar ik ben uiteindelijk dan toch gegaan."

(Lees verder onder de foto.)

Op de vraag wat hij uit die internationale ervaring heeft meegekregen antwoordt Adikti kort: "Wat niet?"

"Ik heb er voor mezelf leren zorgen, ook koken bijvoorbeeld. Nu ben ik echt gepassioneerd geraakt door koken."

Ook Adikti is blij met zijn internationale vriendschappen die hij er heeft gesmeed. Hij ging recent al naar Maleisië en Ierland vrienden bezoeken. 

Inhoudelijk vond hij zijn vakken in Noorwegen zeer interessant. "Het was toch een soort van eye opener voor mij om te zien hoe anders het onderwijssysteem in Noorwegen is", legt Adikti uit. "Ik heb daar gezien hoe het anders kan. De leerlingen kunnen bijvoorbeeld in dat systeem bijna niet blijven zitten. De Noren schrokken dan weer dat wij een gemiddelde maken van de leerlingen in de klas. Dat kon volgens hen echt niet.  Ik kwam ook in contact met de schoolsystemen van Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten, heel boeiend allemaal. Ik kan die dingen als leerkracht gebruiken."

Adikti heeft de internationale microbe ondertussen erg te pakken. "Ik heb nu zes maanden ervaring met lesgeven en ik wil nu graag in het buitenland werken en misschien Engelse les geven", besluit hij.

Ik ben verslaafd geraakt aan thee

Fren Dieusaert, student pedagogische wetenschappen

Fren Dieusaert, 22 jaar, ging drie jaar geleden naar Lincoln in Engeland om er film, literatuur en "early childhood" te gaan studeren.  Ook hij vertelt dat hij er veel socialer door geworden is.  "Ik heb ook erg de Engelse cultuur leren kennen en appreciëren", zegt Dieusaert. "Ondertussen ben ik helemaal verslaafd geraakt aan thee", lacht hij.

Dieusaert is afgestudeerd als leerkracht Fysica en Engels voor het secundair onderwijs. Vandaag studeert hij nog verder voor een master in de pedagogische wetenschappen.

Meest gelezen