Videospeler inladen...

Lydia Peeters neemt zowat alle Vlaamse bevoegdheden over van Brussels minister Sven Gatz 

Sven Gatz (Open VLD), kersvers minister van onder andere Financiën en Begroting in de Brusselse regering, zal bijna al zijn verantwoordelijkheden in de Vlaamse regering doorgeven aan partijgenote Lydia Peeters. Peeters was tot nu toe minister van Energie, Financiën en Begroting in Vlaanderen, maar krijgt daar nu Cultuur, Media en Jeugd bij. Gatz zal wel zijn rol als minister van Brusselse Aangelegenheden in de Vlaamse regering blijven vervullen. 

In de Vlaamse regering moet steeds één minister zitten die in Brussel woont. Gatz zal die rol blijven vervullen. Dat lijkt logisch, want anders moest er een nieuwe Brusselaar in de Vlaamse regering ingeschoven worden.

De keuze zou dan kunnen gaan naar Els Ampe, maar die uitte gisteren en vandaag harde kritiek op het Brussels regeerakkoord dat Sven Gatz en Guy Vanhengel voor Open VLD hebben onderhandeld. Ampe in de Vlaamse regering brengen, had de spanning binnen de Brusselse Open VLD enkel nog op de spits gedreven. 

De sfeer binnen Open VLD is verzuurd, omdat het ondanks een persoonlijke poging van voorzitster Gwendolyn Rutten niet is gelukt om de Franstalige zusterpartij MR in de Brusselse regering te krijgen. De kritiek binnen Open VLD is nu dat Sven Gatz en Guy Vanhengel kansen hebben laten liggen om zich te laten gelden bij de vorming van de Brusselse regering. Ook inhoudelijke liberale plannen, zoals de uitrol van een snel 5G-netwerk, zijn onzeker.

Sommigen zien de wissel van bevoegdheden daarom als een signaal van Rutten aan het adres van Gatz. Is het wel noodzakelijk dat Gatz zijn bevoegdheden doorgeeft? Guy Vanhengel combineerde namelijk begin 2000 wél zijn rol als Brussels en Vlaams minister. Rutten was gisteren ook niet aanwezig op het partijcongres waar het Brusselse regeerakkoord werd goedgekeurd. 

Lydia Peeters zal  ook de rol van Vlaams vice-minister-president overnemen van Gatz. Ze zal "superminister" van Financiën, Begroting, Energie en Cultuur, Media en Jeugd blijven tot er een nieuwe Vlaamse regering is gevormd. Gatz zal zich overigens niet langer laten vergoeden voor zijn rol als minister van Brusselse Aangelegenheden, laten de liberalen weten.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen