Drugstonnen, wasstraat en mobiel drugsanalyselab: hoe makkelijk raak je Tomorrowland binnen met drugs op zak?

Niet één muziekfestival kan eraan ontsnappen: festivalgangers die - ondanks het verbod - toch drugs naar binnen willen smokkelen. De strijd wordt aangegaan met drugshonden, drugstonnen, fouilleringen en een wasstraat. Maar op het dancefestival Tomorrowland staat er ook een mobiel drugslaboratorium, het enige exemplaar in ons land. Hoe gaat dit alles in z'n werk? VRT NWS volgde de drugscontroles van A tot Z.

Het nieuws zorgde vorig jaar voor heel wat ophef: twee vrouwelijke bezoekers van het dancefestival Tomorrowland in Boom waren om het leven gekomen. Na onderzoek van het Antwerpse gerecht bleek dat hun doodsoorzaak drugsgerelateerd was. Beide vrouwen werden onwel nadat ze drugs hadden genomen en werden opgenomen in het ziekenhuis. Daar overleden ze enkele dagen later, "aan een watervergiftiging, veroorzaakt door XTC," aldus het parket in september. 

Het doet heel wat vragen rijzen naar de aanwezigheid van drugs op het dancefestival. De boodschap van Tomorrowland zelf is nochtans duidelijk: er geldt een nultolerantie wat drugs betreft. Met andere woorden: het bezit, het gebruik of de verkoop van drugs wordt niet getolereerd. Word je toch betrapt, dan wordt de politie ingeschakeld, én je kan het festivalterrein stante pede verlaten. 

Lijkt duidelijk, maar hoe worden de maar liefst 400.000 bezoekers van het festival dan concreet gesensibiliseerd en gecontroleerd? Onze redactie ging mee op pad. 

Drugs droppen in de drugston

"Dear friend, it's not safe to take drugs. Take care of yourself and each other."  De vriendelijke boodschap staat gedrukt op een banner die omhoog hangt achter verschillende tonnen, verspreid aan de ingang van het festivalterrein. Het gaat om speciale drugstonnen. De bedoeling? Je drugs weggooien nu het nog kan. 

Dear friend, it's not safe to take drugs. Take care of yourself and each other

Banner Tomorrowland

"Onze drugstonnen zijn een soort communicatiemiddel naar de festivalganger toe waarmee we willen zeggen: hier is je laatste kans om je drugs te deponeren, want eens je betrapt wordt op het festival is het feest over", verduidelijkt Debby Wilmsen, woordvoerder van Tomorrowland. Die boodschap wordt ook meegegeven in het krantje van het festival.

Maar is het niet naïef om te denken dat de tonnen ook echt gebruikt worden door festivalgangers die misschien veel geld hebben neergelegd om de drugs te kopen? "De politie moet de tonnen openen om te bekijken hoeveel drugs erin liggen," verduidelijkt Wilmsen. "Het verleden leert ons dat er niet veel in zit, maar het is voor ons vooral een signaal dat we willen geven."

Niet clean volgens de drugshond? Naar de wasstraat!

Eens de drugstonnen gepasseerd, is de boodschap niet meer zo vriendelijk. Bij de metaaldetectoren aan de ingang, wordt er naast gevaarlijke spullen, zoals wapens, ook gecontroleerd op het binnensmokkelen van verdovende middelen. Er staat bij de fouilleringen een drugshond klaar die de festivalgangers besnuffelt. Wanneer de hond gaat zitten, heeft het dier sporen geroken van drugs.

"Ik denk dat wij hier gemiddeld tien procent van de festivalgangers aanduiden met de drugshond", zegt een agente van de federale politie die met hond Trixi de mensen controleert. "Ik schat dat ongeveer de helft daarvan in bezit is van drugs. Maar dat is niet uitzonderlijk voor Tomorrowland. Het is te vergelijken met andere festivals." Een betrapte bezoeker wordt meteen afgeleid naar de 'wasstraat'. "Dat is een afgezonderde plaats naast de ingang waar de politie bezoekers discreet fouilleert", zegt Sarah Frederickx van de federale politie. 

Uniek exemplaar in België: mobiel analyselab voor pillen en poeders

Wanneer er dan effectief drugs aangetroffen worden bij een festivalganger, kunnen de bestanddelen ervan meteen gecontroleerd worden in een mobiel analyselaboratorium van de Civiele Bescherming. Er bestaat er maar één van in ons land, en Tomorrowland is het enige festival waar het tot nu gebruikt wordt, in een testfase. Waarom? Snel kunnen nagaan welke gevaarlijke stoffen in pillen of poeders zitten. 

"Er gaan pillen rond die dubbel tot soms vierdubbel de concentratie van een actief bestanddeel bevatten dan andere pillen," zegt Jan Beeldens van de Civiele Bescherming. "Men drukt dat niet op de buitenkant van de pillen, maar het resultaat op het lichaam is wel anders." Want als er iemand met een overdosis naar de EHBO post gaat, is het belangrijk om nu, maar ook voor volgende evenementen zo snel mogelijk te weten wat de persoon ingenomen heeft.

Het is een utopie om een 'stad' met 400.000 inwoners 100 procent drugsvrij te maken

Debby Wilmsen, Tomorrowland

Maar is het festival door al deze maatregelen nu werkelijk drugsvrij? "Drugs zijn een maatschappelijk probleem en het is een utopie om een 'stad' met 400.000 inwoners 100 procent drugsvrij te maken, ongeacht hoe hard hieraan met de politie gewerkt wordt", benadrukt Debby Wilmsen van Tomorrowland. "Als organisatie kunnen we enkel informeren. De maatregelen kunnen alleen maar uitgevoerd worden door de politie en het gerecht."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen