Videospeler inladen...

Trump "niet blij" met "stuur haar terug"-gezangen van aanhang tijdens campagnebijeenkomst

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich gedistantieerd van de gezangen van zijn aanhang tijdens een campagnebijeenkomst gisteren. Het publiek scandeerde "stuur haar terug", nadat Trump in zijn speech kritiek had geuit op het Democratische parlementslid Ilhan Omar. Hij noemde haar onder meer antisemitisch. Een dag later zegt Trump "niet blij" te zijn met de reactie van zijn publiek.

Even terugspoelen: vier dagen geleden richtte Trump zich in een reeks tweets tot vier Democratische Congresleden. In de tweets beledigde Trump de vrouwen nadat ze kritiek hadden geuit op zijn immigratiebeleid aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Hij opperde dat ze dan maar moesten terugkeren naar hun land van herkomst, ook al zijn drie van de vier vrouwen in de VS geboren.

Verschillende Democratische politici, commentatoren en sommige Republikeinse politici noemden de tweets ronduit racistisch en xenofoob. Het Huis van Afgevaardigden, waar voor alle duidelijkheid de Democraten een meerderheid hebben, keurde ook een motie goed waarin de tweets veroordeeld werden en racistisch genoemd werden.

Gezangen

Gisteravond gaf Trump dus een speech tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Trump wil immers opnieuw president worden in 2020. Daar richtte hij zijn pijlen opnieuw op de vier Democratische Congresleden, in het bijzonder Ilhan Omar, een moslima die als kind met haar familie vanuit Somalië naar de VS is  gevlucht.

Trump noemde haar in zijn speech antisemitisch (anti-Joods) en beweerde dat ze sympathie heeft voor Al-Qaeda. Die terreurgroep is onder meer verantwoordelijk voor de aanslagen van 9/11 in New York, waarbij 3.000 mensen om het leven kwamen. 

Zijn publiek begon daarop te scanderen: "Stuur haar terug". De beelden lokten opnieuw veel verontwaardiging uit. Een vooraanstaande Republikein, en dus partijgenoot van Trump, zei dat zulke uitlatingen "geen plaats hebben in onze partij en geen plaats hebben in dit land."

13 seconden

De kritiek van partijgenoten laat Trump blijkbaar niet koud, want vandaag distantieert hij zich van de gezangen van zijn publiek. Tijdens een persbijeenkomst in het Witte Huis zei Trump dat hij "niet blij was" met de gezangen en dat hij een volgende keer zeker zou proberen ze te stoppen.

Hij zei dat hij dat gisteravond ook had geprobeerd, maar de beelden spreken hem tegen. Trump zou naar eigen zeggen "meteen zijn beginnen te spreken" toen de gezangen losbarstten. "Die kreten duurden 13 seconden lang", zag onze VS-correspondent Björn Soenens. "Trump wachtte rustig totdat ze voorbij waren, voor hij verder ging."

Soenens noemt de harde retoriek van Trump "een strategie die zijn achterban naar de stembus kan krijgen". "Het gevaar ervan is dat hij zo Republikeinen in het centrum kwijtgeraakt. Mensen die in de buitenwijken wonen en hoogopgeleid zijn en die zeggen "dit is onfatsoenlijk, wij gaan niet meer voor zo'n president stemmen".

"Hij kiest deze strategie toch omdat hij zichzelf presenteert als de enige Amerikaanse president. De Democraten zijn volgens hem anti-Amerikaans en allemaal links gespuis."

Bekijk de quote van de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis hier:

Videospeler inladen...

Bekijk de analyse van Björn Soenens uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen