Didier Reynders (MR) bevestigt noch ontkent aanwezigheid kernwapens in Kleine Brogel

Ontslagnemend minister van Defensie Didier Reynders (MR) bevestigt noch ontkent dat er Amerikaanse kernwapens aanwezig zijn op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Dat zei hij in de Kamercommissie Defensie. Daar zei hij ook dat de VS ons land om grondtroepen in Syrië heeft gevraagd.

De aanwezigheid van kernwapens in Kleine Brogel werd recent vermeld in de tussentijdse versie van een rapport van het NAVO-parlement, een vergadering met parlementsleden uit de NAVO-lidstaten.

Groene parlemementsleden brachten het ontwerprapport naar buiten. In de definitieve versie werd de passage overigens geschrapt. Desalniettemin willen minstens Ecolo-Groen en de SP.A de kernwapens uit ons land laten verwijderen.

Minister Reynders stelde in de Kamercommissie Defensie dat het bewuste rapport geen document van de NAVO is. "Dit valt onder de strikte verantwoordelijkheid van een parlementslid van een geallieerd land", zei hij.

Reynders zei dat ons land "als betrouwbare bondgenoot van de NAVO het beleid van de alliantie" steunt. Hij wees erop dat de non-proliferatiestrategie van de NAVO uitgaat van een "conventionele en nucleaire capaciteit".

De regering besliste vorig jaar om nieuwe Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuigen aan te kopen. Met de mogelijkheid om kernwapens te dragen is toen geen rekening gehouden, omdat die toen niet bij de F-35 beschikbaar was, zei Reynders.

De Amerikanen ontwikkelen het vliegtuig intussen wel verder en wellicht wordt de nucleaire optie tegen 2025 mogelijk. Maar het zal aan de volgende Belgische regering zijn om daarover een eventuele beslissing te nemen.

Grondtroepen

Reynders zei in dezelfde Kamercommissie voorts dat de VS ons land in mei heeft gevraagd grondtroepen in Syrië in te zetten. Hij zei dat het beleid van ons land tot nu toe altijd was dat we geen grondtroepen inzetten om aan gevechten deel te nemen. Hij zei dat hierover ook geen beslissing zal worden genomen zonder goedkeuring van het parlement.

De vraag van Washington was niet uniek: eerder kregen ook Nederland en Duitsland zo'n vraag.  N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover was er niet over te spreken dat de vraag van de Amerikaanse regering niet eerder aan het parlement was bekendgemaakt.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen