foto Peter Hilz (C)

AB InBev verkoopt Australische tak voor 10 miljard euro: aandeel gaat de hoogte in

Bierreus AB InBev verkoopt zijn Australische onderdeel Carlton & United Breweries aan Asahi. De Japanse groep telt 16 miljard Australische dollar (ongeveer 10 miljard euro) neer en krijgt ook de rechten om AB InBev-merken in Australië aan de man te brengen. De aandeelhouders reageren alvast enthousiast.

Het aandeel van AB InBev noteert op het moment van schrijven 5 procent hoger en dat heeft alles te maken met deze deal, die begin volgend jaar moet zijn afgerond. Het bierconcern gaat vrijwel de volledige opbrengst van de verkoop van Carlton & United Breweries gebruiken om zijn schulden verder af te bouwen.

AB InBev torst een schuldenlast van 98 miljard dollar (zo'n 87 miljard euro), die vooral ontstaan is door de grote overname van SAB Miller drie jaar geleden. Het bedrijf had wel al verschillende maatregelen genomen om de put te dempen: het heeft bijvoorbeeld zijn dividend, de uitkering van de winst aan de aandeelhouders, gehalveerd. 

Beursgang afgeblazen

Vorige week nog probeerde AB InBev om (een deel van) zijn Aziatische tak apart naar de beurs van Hongkong te brengen, wat ook geld in laatje moest brengen. Maar die beursgang werd uiteindelijk afgeblazen omdat de prijs niet hoog genoeg was. De brouwer zegt wel nog altijd te geloven in die operatie.

De verkoop van de Australische tak vandaag is wel een schot in de roos, ook omdat de prijs hoger ligt dan verwacht.

Meest gelezen