Bijna 2.000 jaar oud opschrift ontdekt langs Romeinse weg in Nederland

Tijdens archeologische opgravingen bij Valkenburg, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland (niet te verwarren met Valkenburg in Limburg), is een unieke Romeinse inscriptie gevonden. Het gaat om een tekst op een van de palen van een oude Romeinse weg. Vermoedelijk dateert de inscriptie uit het jaar 125 na Christus. Volgens de provincie Zuid-Holland is in Nederland nog niet eerder zo'n vondst gedaan.

Het gaat om een opschrift van het zogenoemde tweede cohort van de Romeinse burgers. Dat was een eenheid van het toenmalige leger die als aannemer fungeerde en allerlei bouwwerkzaamheden uitvoerde.

De afkorting voor het cohort is COH II CR (Cohors II Civium Romanorum) en is in de houten paal gekerfd. De inscriptie laat zien dat de weg bijna 2.000 jaar geleden werd aangelegd. Van alle 470 palen die zijn gevonden, is er maar op één een tekst achtergelaten.

(Lees verder onder de v ideo van de provincie Zuid-Holland)

RijnlandRoute

Conservator Jasper de Bruin is enthousiast over de vondst. "Tot voor kort was niet bekend of de Romeinse weg door soldaten, burgers, de lokale bevolking of misschien wel slaven werd gebouwd.

Nu blijkt dat bijna 2.000 jaar geleden het tweede cohort van de Romeinse burgers de weg aanlegden bij Valkenburg, die als voorganger van de huidige RijnlandRoute gezien kan worden."

De archeologische vondst wordt de komende tijd verder onderzocht. In 2020 worden de resultaten gepubliceerd.

Meest gelezen