Japanse media: "Brandstichter beschuldigde animatiestudio van plagiaat"

De man die ervan verdacht wordt brand te hebben gesticht in een animatiestudio in de Japanse stad Kyoto, zou dat mogelijk gedaan hebben omdat hij de studio van plagiaat beschuldigde. Dat schrijven Japanse media op basis van politiebronnen. De Japanse politie wil dat niet bevestigen.

De 41-jarige man werd gisteren door de Japanse politie opgepakt. Hij raakte zelf gewond en werd naar het ziekenhuis gebracht. Door de brand kwamen 33 mensen om het leven. Het gaat om de grootste massamoord in Japan in twintig jaar.

Volgens ooggetuigen schreeuwde de man "Jullie gaan dood!" alvorens hij het gebouw door middel van benzine in brand stak. Volgens Japanse media zou de man aan de politie bekend hebben dat hij de brand heeft aangestoken omdat hij ervan overtuigd was dat de studio plagiaat had gepleegd en zijn animatiealbum had gestolen. Een vrouw die de man zag opgepakt worden, vertelde: "Hij zag er ontevreden uit, hij leek kwaad te worden, schreeuwend dat hij geplagieerd was."

De Japanse politie wil dat echter niet bevestigen. Ze maakte wel bekend dat de verdachte niet voor de studio werkte en er ook op geen enkele manier mee verbonden was. De man woont in een buitenwijk van de Japanse hoofdstad Tokio. Volgens Japanse media zou hij met de trein naar Kyoto zijn gereisd, om daar tientallen liters benzine te kopen en die klaar te maken in een park nabij de studio.

Volgens de openbare omroep NHK zou hij in het verleden ook al veroordeeld zijn voor een overval. Hij kreeg toen een gevangenisstraf van 3,5 jaar. De man zou ook behandeld zijn voor mentale problemen. Maar ook op die informatie wilde de Japanse politie geen commentaar geven.

Volgens de CEO van Kyoto Animation kreeg het bedrijf eerder al doodsbedreigingen. Of die van de brandstichter kwamen, is nog niet duidelijk. In de mails die het bedrijf kreeg, zou naar verluidt gewaarschuwd zijn voor mogelijke doden.

Belgische stripfiguren rouwen mee

Heel veel fans van de animatiestudio hebben intussen al hun medeleven betuigd met de slachtoffers. Ook de Belgische ambassade in Japan deed dat, door middel van een opvallende tweet. Bekende Belgische stripfiguren als Lucky Luke, Kuifje en Guust Flater pinken een traan weg.

Meest gelezen