Archieffoto: concentratie bij het aankoppelen van een cargostation aan de Tiangong-2.
Xinhua

Chinees ruimtestation Tiangong-2 stort (gecontroleerd) neer in de Stille Oceaan

Vanmorgen is het Chinese ruimtestation Tiangong-2 gecontroleerd uit zijn baan om de aarde gehaald om vervolgens neer te storten in de Stille Oceaan. De Tiangong-2 had er bijna 3 jaar dienst op zitten. China timmert intussen verder aan zijn bemande ruimtevaartprogramma. 

Daar waar het eerste ruimtestation, Tiangong-1, vorig jaar nog ongecontroleerd neerstortte,  gebeurt het dit keer wél gecontroleerd. Het overgrote deel van de Tiangong-2 (het Hemelse Paleis), een brok van zo'n 8 ton, zal opbranden wanneer het onze dampkring binnenduikt. Wellicht zullen er wel nog brokstukken neerkomen op een "veilige plek in de Stille Oceaan". Dat moet ergens tussen Nieuw-Zeeland en Chili zijn.   

China lanceerde de Tiangong-2 op 15 september 2016. Een maand later reisden er twee astronauten naartoe met de Shenzhou-11 voor wetenschappelijke experimenten en fysiologische tests. Na ongeveer een maand keerden ze terug. In 2017 koppelde tot drie keer toe een ruimtetuig aan voor tests met aan- en afkoppelen en bijtanken (foto onder, lees door onder de foto). 

Xinhua

Die reeks wetenschappelijke experimenten lijkt geslaagd. De crash van vandaag was gepland: het was nooit de bedoeling om het station permanent in de ruimte te houden. "De gecontroleerde re-entry in de atmosfeer betekent een succesvol einde van alle taken in het ruimtelaboratorium, een nieuwe fase in China's bemande ruimtevaartprogramma", laten de Chinezen weten in een mededeling.  

China heeft plannen voor een groter ruimtestation, dat volgend jaar al in een eerste fase de ruimte zou moeten ingaan. Dat zou groter zijn dan de Tiangong-2, maar nog een stuk kleiner dan het ISS. (foto onder: bezoekers poseren bij een levensgrote replica van de Tiangong-2 in Peking). 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen