Videospeler inladen...

Halve kilometer toog, 3.600 activiteiten en 17.500 rollen (circulair) toiletpapier: de Gentse Feesten in cijfers

De 176e editie van de Gentse Feesten is er één van cijfers: heel wat organisaties en artiesten vieren een bijzondere verjaardag. Maar er zijn ook indrukwekkende cijfers achter al dat feestgedruis... Een overzicht.

Wie dacht dat de vorige, 175e, editie van de Gentse Feesten een jubileum was, heeft het eigenlijk een beetje mis. Natuurlijk waren er overzichtstentoonstellingen, bijzondere voorstellingen over de oorsprong van het stadsfestival en een aantal ludieke activiteiten die verwezen naar de allereerste edities in de 19e eeuw, maar die edities - vanaf 1843 - waren er eigenlijk voor de elite en de burgerij. Het feest vond zelfs niet plaats in het stadscentrum, maar op de toenmalige renbaan in Sint-Denijs-Westrem. Voor het gewone volk waren er amper activiteiten.

Pas na de eerste wereldoorlog verhuisden de Gentse Feesten naar het centrum en werd het een stadsfestival voor iedereen. Vanaf de jaren 40 verloor het publiek de belangstelling. In de jaren 60 waren de feesten zo goed als ten dode opgeschreven... tot 1969, precies 50 jaar geleden. 

Walter De Buck

Kunstenaar, muzikant en "enfant terrible" Walter De Buck blies weer leven in de Gentse Feesten eind de jaren 60. Hij begon met een groepje vrienden aan Sint-Jacobs in Gent weer met alternatieve concerten, er was ruimte voor kunst en kinderanimatie. Elk jaar groeiden de feesten en sloten meer en meer pleinen, initiatiefnemers, kunstenaars en muzikanten zich aan. De Gentse Feesten verspreidden zich als een inktvlek over de stad. 

Nu is het één van de grootste stadsfestivals ter wereld. Dit jaar viert de stad dus de geboorte van die moderne Gentse Feesten. Aan Sint-Jacobs organiseert Trefpunt vzw, van wijlen Walter De Buck, een grote overzichtstentoonstelling. 

Walter De Buck op het podium aan Sint-Jacobs

Niet de enige verjaardag

Het internationale straattheaterfestival Miramiro viert mee, het bestaat dit jaar 25 jaar. Aan de Muide, bij de Gentse haven, is er tien dagen lang een indrukwekkende circusvoorstelling om dat in de verf te zetten. En ook Ons Luisterplein (François Laurentplein) is jarig. Het blaast tien kaarsjes uit en programmeert meteen ook de jarige Jan De Wilde (75) en andere jubilarissen zoals Johan Verminnen (50 jaar op de planken) en Jo Lemaire (40 jaar carrière). 

Voor elk wat wils

De Gentse Feesten zijn een gratis stadsfestival. Dat betekent dat je in de straten van Gent 100 straatartiesten aan het werk kan zien en, zonder een cent te moeten betalen, een optreden kan meepikken op één van de 15 pleinen. Elk plein heeft een eigen identiteit en programmatie.

Ook elders in de stad zijn er allerlei activiteiten. Bijna 400 organisaties komen samen met 3.621 initiatieven. Wat buiten gebeurt (op openbaar domein) is in principe gratis (1.866 activiteiten). Als je ergens binnen gaat, zoals bijvoorbeeld een theater of een concertzaal, moet je soms betalen. In tegenstelling tot wat sommigen zouden vermoeden, is er vooral overdag veel te gebeuren (2.458 activiteiten).

Een halve kilometer toog

Van al die culturele activiteiten kan een bezoeker aan de Gentse Feesten dorst krijgen. De kans dat die niet gelaafd wordt, is eerder klein. Bestaande cafés en restaurants mogen hun terrassen uitbouwen of er tijdelijk open houden. Gent telt 10 dagen lang bijna 250 terrassen.

Ook op de pleinen komen er tijdelijke drankstanden, opgeteld goed voor meer dan 650 meter extra toog. Drinken doe je tijdens de Gentse Feesten uit een herbruikbare beker, daar betaal je meestal een waarborg voor die je terugkrijgt als je de beker opnieuw inlevert. Dat kan niet overal, er zijn maar vijf pleinen die hetzelfde systeem gebruiken. Zij doen een beroep op meer dan 1 miljoen bekers. Ook eten hoeft geen probleem te zijn want naast de vele bestaande zaken, zijn er nog eens bijkomend ruim 40 eetkramen in de feestenzone. 

Herbruikbare bekers Gentse Feesten

Vrouwenurinoir en circulair toiletpapier

Om alle feestgangers ook vlot sanitair te kunnen bedienen voorziet de stad bijna 80 toiletten (openbare toiletten én containers), goed voor bijna 240 wc-potten, en er zijn 300 urinoirs. Voor het eerst is er ook een speciaal model voor vrouwen. Handen wassen kan met 430 liter zeep, er zijn 350.000 handdoekjes en er zijn 17.500 rollen wc-papier voorzien. Dat toiletpapier is extra bijzonder want helemaal gerecycleerd. Het is gemaakt van handdoekjes die werknemers gebruikten de afgelopen maanden. Ze zijn verzameld en proper gemaakt met een natuurlijk schoonmaakmiddel en nu dus circulair toiletpapier. 

Plaszuilen

 

Hoe raak ik er?

De feestenzone bezoeken doe je best met het openbaar vervoer, de fiets of te voet. Met de auto raak je de zone niet in, maar kan je wel vlot parkeren op één van de 7 gratis park-and-rides aan de rand van de stad. De beste optie daar is Flanders Expo. Daar zijn er, speciaal voor de Gentse Feesten, extra plekken. Tot 3.400 auto's kunnen er terecht. Van de Expo naar het centrum (en terug) rijden er de klok rond pendeltrams.

De Lijn laat ook andere trams en bussen wat langer rijden én zet opnieuw nachtbussen in die de buurgemeenten bedienen. De NMBS voorziet een speciaal 'Gentse Feesten'-treinbiljet, je betaalt zo de helft minder voor een bezoekje aan Gent (heen-en-terug). Je kan met het biljet ook de bus en tram nemen én de dag erop terugkeren. Als je met de fiets komt, kan je die kwijt in één van de 12.000 fietsenstallingen. 

Wie komt er nog?

De stad verwacht zo'n 130.000 bezoekers per dag. Op topdagen, zoals in het weekend, kan dat zelfs oplopen tot 200.000 mensen. De feesten openen nu vrijdag om 19 uur met een groot openingsevenement aan De Reep in Gent en lopen tot zondag 28 juli. En voor de diehards tot maandagochtend. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Tijs Mauroo: "Gentse Feesten van start met samenzang"

Videospeler inladen...

Meest gelezen