Fiets en smartphone opladen aan "Smartflower" op fietsroute in Hoegaarden

Wie op zijn fietsroute langs het industriepark Bleyveld in Hoegaarden passeert, komt daar vanaf nu een Smartflower tegen. Het is een zes meter hoge bloem met twaalf zonnepanelen als bloembladeren. Die gaan bewegen als de zon opkomt en leveren groene energie.

Frank Schoonacker van Luminus Solutions legt uit wat een Smartflower is: "Het woord zegt het eigenlijk zelf, het is een intelligente bloem. Het is een zonnepaneel-installatie in de vorm van een zonnebloem. Die doet ook exact hetzelfde als wat een zonnebloem doet: zich richten naar de zon. Wanneer de zon van oost naar west gaat, draait de bloem mee. Wanneer de zon stijgt, stijgt de bloem ook." 

Fiets en smartphone opladen 

De Smartflower staat officieel op de terreinen van Luminus Solutions in Hoegaarden. Naast het kantoor loopt een fietsroute en staat een bankje waar je kan rusten: "Je kan je smartphone opladen via een usb-poort en ook de elektrische fietsen kunnen hier worden opgeladen. Beide zijn rechtstreeks aangesloten op de Smartflower. De energie die overblijft wordt in het gebouw verder gebruikt", vertelt Frank Schoonacker. 

Meest gelezen