Videospeler inladen...

Adieu stookolie: koninklijk domein in Laken wordt straks verwarmd dankzij afval

Het Kasteel en de Serres van Laken zullen vanaf volgende winter verwarmd worden met restwarmte van de verbrandingsoven van Neder-over-Heembeek. Momenteel wordt het koninklijk domein verwarmd met stookolie, maar liefst 750.000 liter per jaar.

Zowat 750.000 liter per jaar, of meer dan 2.000 liter per dag. Zoveel stookolie is er nodig om het koninklijk paleis en de bijhorende serres te verwarmen. Niet echt milieuvriendelijk dus. Maar daar komt binnenkort verandering in. Want vanaf volgende winter is het de bedoeling om het domein te verwarmen via de restwarmte van de verbrandingsoven in Neder-Over-Heembeek, vlak bij het domein. 

Hoe zit dat juist? "Nu wordt alles verwarmd met een klassieke verwarmingsinstallatie" vertelt Tine Deckers van de Regie Der Gebouwen. "Maar vlak bij het domein is er een afvalverbrandingsoven. Die produceert warmte om elektriciteit op te wekken. De restwarmte daarvan, die anders verloren gaat, zal vanaf de winter van 2020 gebruikt worden om het koninklijk domein te verwarmen. En dat is goed voor het milieu want hierdoor zal er jaarlijks 2.700 ton CO2 minder uitgestoten worden.

Kostprijs: 200.000 euro

De voorbereidende werken zoals werfvergaderingen en bodemsonderingen, zijn ondertussen al begonnen. Vanaf september starten de aansluitingswerken.

Betekent dit dat de afvalverbrandingsoven het volledig domein altijd zal kunnen verwarmen? "Nee, dat niet" vertelt Deckers. "De restwarmte zal zowat 80% van het stookolieverbruik kunnen vervangen. Maar bij een koude winterdag zal er nog extra verwarmd moeten worden via stookolie."

De kostprijs van het project? Zo'n 200.000 euro, verdeeld tussen de Regie der Gebouwen en de Koninklijke Schenking.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen