Videospeler inladen...

Koning Filip roept politici tot de orde: "Gaat er nu om conclusies te trekken en het eens te worden over oplossingen"

Koning Filip roept in zijn toespraak voor de nationale feestdag de politici tot de orde. De verkiezingen liggen achter ons, nu moeten we volgens de koning volop gaan voor dialoog en samenwerking. Zonder exclusieven, zonder leugens, zonder kwetsende woorden. Hij spreekt duidelijke taal, en kiest voor een politieke boodschap. Voorlopig heeft alleen Brussel al een nieuwe regering. Wallonië bijna. België en Vlaanderen zitten nog in de (in)formateursfase. Bijzonder is ook dat kroonprinses Elisabeth is komen kijken bij de opnames van de toespraak.

Bekijk de 21 julitoespraak van koning Filip (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Koning Filip valt in zijn toespraak met de deur in huis: “Dames en heren, twee maanden geleden heeft u uw stem uitgebracht,” steekt de koning van wal. Niet alleen wijst hij op de verkiezingen, hij benadrukt dat ze achter ons liggen, en dat het tijd is om te komen tot oplossingen, en wel snel, want daarom gaven we de verkozenen ons vertrouwen.

“Het resultaat van deze verkiezingen was uiteenlopend,” zegt de koning. “Het gaat er nu om de nodige conclusies te trekken en het eens te worden over oplossingen.” Intens samenwerken is daarvoor nodig, want “de vele uitdagingen zijn van die aard, dat ze snel moeten worden aangepakt, met moed en vastberadenheid".

Zonder exclusieven en leugens

Geen gekibbel meer, lezen we in de woorden van de koning. Wel elkaar begrijpen: “Een open dialoog betekent dat je de ander wilt begrijpen in zijn overtuigingen en zijn keuzes, zelfs als je het daar niet mee eens bent. Je laat de ander voelen dat je hem nodig hebt om tot een oplossing te komen, zonder exclusieven. Daarin is ook geen plaats voor leugens en kwetsende woorden.”

Een open dialoog betekent dat je de ander wilt begrijpen in zijn overtuigingen en zijn keuzes, zelfs als je het daar niet mee eens bent.

Koning Filip

Om de politieke context kon de koning moeilijk heen in zijn toespraak. Ons land zit volop in regeringsonderhandelingen. Brussel is al geland, Wallonië is op weg, en Vlaanderen en België zijn nog ver weg. Ook in zijn kersttoespraak trok de koning al deels de politieke kaart, toen hij de verdeelde politici opriep tot samenwerken. Nu is hij scherper, veroordeelt letterlijk leugens en exclusieven en pleit voor nuancering en elkaar aanvullen.

We zijn goed in dialoog en consensus

“In zaken als klimaat en werkgelegenheid, maar ook mobiliteit, energie, onderwijs en vorming, kunnen we pas efficiënter zijn als we open en oprecht met elkaar in gesprek gaan.” De koning blijft er ook van overtuigd dat samen tot oplossingen komen kan. Want het gebeurt al: “Het bundelen van onze krachten om een gezamenlijk doel te bereiken, daar zijn in veel domeinen al mooie voorbeelden van.” Binnen de bedrijfswereld, bij onze wetenschappers, onze kunstenaars.

Dialoog en consensus is waar we goed in zijn en waar we bekend om zijn, zegt de koning: “Het is ook onze zin voor dialoog en ons talent om mensen samen te brengen, die we met succes ten dienste stellen van het Europese project.” Een verwijzing naar ontslagnemend premier Michel, die uitgekozen is om ‘Europees president’ te worden.

Onze verscheidenheid en complementariteit zijn onze kracht. Misschien beseffen wij dat onvoldoende.

Koning Filip

“Onze verscheidenheid en complementariteit zijn onze kracht,” benadrukt de koning. “Zo staan we internationaal bekend en zo rekent men ook op ons. Misschien beseffen wij dat onvoldoende. Het is wel onze eigenheid. We mogen er trots op zijn.” Een remedie, vindt de koning, tegen angst en moedeloosheid.

En dus wenst hij ons een nationale feestdag toe, waarin “we voluit gaan voor een verantwoordelijke dialoog”, “onze zin voor samenwerking blijven ontwikkelen” en “fier zijn op wat ons land uniek maakt.” En besluit zoals vorig jaar: "Leve België."

Kroonprinses Elisabeth kijkt toe

Uniek aan deze toespraak is in elk geval kroonprinses Elisabeth, die even mee mocht naar het bureau van haar vader om de opnames te volgen. Het is haar derde bijzondere mediamoment van het jaar, na het verrassingsbezoek aan de brandweer met haar vader en de verrassingsdeelname aan de Unicef-missie naar Kenia met haar moeder. Op de beelden zien we hoe ze ontdekt hoe de autocue en camera werken en hoe ze uitleg krijgt van haar vader.

Zijn eerste ideeën voor de toespraak zette de koning op papier zowat zes weken geleden. Dan heeft hij in vele gesprekken afgetoetst of hij de goeie richting uitging, of hij beantwoordde aan de bezorgdheden van de bevolking. Met zogenoemde ‘éminences grises’ maar even goed met mensen die hem opgevallen zijn tijdens zijn bezoeken of activiteiten.

Bekijk het "setbezoek" van prinses Elisabeth:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen