AFP or licensors

Kosovaarse premier Haradinaj neemt ontslag na nieuwe beschuldiging van oorlogsmisdaden

De Kosovaarse premier Ramush Haradinaj heeft ontslag genomen. De reden is een dagvaardiging door een speciaal Kosovotribunaal in Den Haag, dat hem beschuldigt van oorlogsmisdaden. 

Het is niet de eerste keer dat Haradinaj beschuldigd wordt van oorlogsmisdaden tijdens de Kosovaarse oorlog eind jaren 1990. Eerst door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag, later ook door Servische rechtbanken. Hij werd verschillende keren opgepakt, maar is elke keer weer vrijgelaten.

Nu is hij dus gedagvaard door een speciale Kosovaarse rechtbank die handelt volgens het Kosovaarse rechtssysteem, maar haar zittingen in Den Haag houdt, om onafhankelijk recht te kunnen spreken. Haradinaj moet er komen getuigen als verdachte. Hij nam vrijwillig ontslag nadat hij de dagvaarding in de bus had gekregen.

Haradinaj was premier van Kosovo sinds begin september 2017. Het was al zijn tweede termijn als premier. Eind 2004, begin 2005 was hij al eens een dikke drie maanden premier, maar ook toen trad hij af omdat hij beschuldigd werd van oorlogsmisdaden.

Meest gelezen