Videospeler inladen...

Vlaamse regering bijeen met Homans aan het stuur: meer geld voor kleuteronderwijs en literair afscheidscadeau van Gatz 

De Vlaamse regering heeft haar eerste ministerraad onder leiding van minister-president Liesbeth Homans (N-VA) gehouden. Als afzwaaiend minister van Cultuur heeft Sven Gatz (Open VLD) zijn collega's vakantielectuur cadeau gedaan. Daarnaast heeft de Vlaamse regering meer geld uitgetrokken voor het kleuteronderwijs. Net voor de ministerraad noemde de nieuwe liberale viceminister-president Lydia Peeters het logisch dat haar partijgenoot Sven Gatz bijna al zijn bevoegdheden aan haar heeft overgedragen.

Gisteren maakte Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten bekend dat Sven Gatz bijna al zijn bevoegdheden aan Lydia Peeters moest overdragen. Een straf voor zijn soloslim bij de formatie in Brussel? "Het is niet altijd evident om dat allemaal te combineren", probeert Lydia Peeters te minimaliseren. "Vandaag bijvoorbeeld kan hij er niet zijn omdat hij de Brusselse regeerverklaring moet verdedigen. Hij kiest voor Brussel. Hij volgt zijn hart en men kan niet twee heren tegelijk dienen." 

Desondanks zijn bepaalde tradities er om in ere te worden gehouden. Als voormalig minister van Cultuur heeft Sven Gatz zijn ex-collega's bedacht met wat vakantielectuur. Zoals gewoonlijk zijn de boeken gekozen met een knipoog.

Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) mag zich gelukkig prijzen met "De Catalaanse keuken" van Emma Warren. "Een heel leuk en praktisch cadeautje", vindt Homans zelf. "Ik ga dat zeker gebruiken. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is naar eigen zeggen heel blij met "Durf te leiden" van Brené Brown. Een goede raad aan een mogelijke partijvoorzitter?

"Geschiedenis van de kunst" van Iain Zaczek is het cadeau dat opvolgster Lydia Peeters (Open VLD) van Gatz heeft gekregen. Als minister van Mobiliteit kan Ben Weyts (N-VA) zich uitleven met "Taxi praat" van Veerle Maebe. Net vandaag heeft Weyts een regelgeving voorgesteld die taxi's goedkoper moet maken.

Jo Vandeurzen (CD&V) stopt weldra met de nationale politiek. Hij kreeg "Ultieme roadtrips" van Colin Salter. Als minister van Sport is Philippe Muyters (N-VA) verblijd met "Eddy! Eddy! Eddy!" van Geert De Vriese, een boek over de Tour in België.

Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) zal zich tijdens de vakantie in een serieuze problematiek kunnen verdiepen. Hij krijgt "Ons huis staat in brand" van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Kabinetschef Jeroen Overmeer (N-VA) zal zich kunnen verdiepen in onze hoofdstad met "Brutopia" van Pascal Verbeken.

Lees verder onder de tweets.

De ontslagnemende Vlaamse regering heeft ook beslist om 52 miljoen euro extra uit te trekken voor het kleuteronderwijs. Concreet krijgen scholen voortaan 662 euro per kleuter in plaats van 477 euro nu, een stijging met bijna 40 procent.

Vanaf september zullen hogescholen ook 102 nieuwe graduaatsopleidingen aanbieden die tot nu toe in het volwassenenonderwijs zaten. Het gaat onder meer om een opleidingen tot juridisch medewerker of specialist hernieuwbare energiesystemen. 

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen