Videospeler inladen...

Stafchef Belgisch leger Marc Compernol: "Zonder bijkomende investeringen, zullen militaire operaties in gedrang komen"

De komende vijf jaar gaat bijna de helft van de Belgische militairen met pensioen. De instroom is te klein om de 11.000 Belgische militairen die met pensioen zullen gaan, te vervangen. Mark Compernol, stafchef van het Belgisch leger, hoopt dat dit een signaal zal zijn voor de politiek om weer te investeren in Defensie. "Er moet fors geïnvesteerd worden om het probleem aan te pakken", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Het was een bewogen week voor Defensie: kernwapens op Kleine-Brogel, de vraag om Belgische grondtroepen naar Syrië te sturen en nu het nieuws dat 11.000 militairen met pensioen zullen gaan in de komende vijf jaar. Marc Compernol benadrukt dat er geïnvesteerd moet worden met oog op de toekomst. “Het is een uitstroom van zowel mensen alsook kennis. Ik hoop dat de politiek dit signaal dat de uitstroom opgevangen moet worden, goed zal ontvangen. Er zijn naast de rekrutering ook maatregelen nodig voor nieuwe investeringen en de aangegane contracten."  

Er is geld nodig om meer mensen aan te werven. “De instroom is te klein, deels omdat budgettaire middelen een grotere instroom momenteel niet toelaten. De structuren die we in het verleden hadden om een grote uitstroom op te vangen, zijn afgebouwd. Nu hebben we dus extra middelen en tijd nodig om die structuren terug op te bouwen. Er zijn genoeg kandidaten.”

Vorig jaar verlieten 1.200 militairen Defensie. De uitstroom is niet enkel te wijten aan de pensioenen. Jongere militairen stoppen ook in de loop van hun loopbaan. Een deel van de militairen krijgt een vorming op de militaire school en daar haakt dus ook een deel af. Toch moet dat cijfer gerelativeerd worden. “Ik ben zeker dat wij betere slaagkansen hebben dan de studenten die aan de universiteit studeren, maar het is een feit dat 1.200 mensen ons verlaten hebben en dat we dat op termijn niet kunnen dragen.”

2 miljard per jaar extra tegen 2024

Op korte termijn zal de leegloop van het leger ook een impact hebben. “We zullen bepaalde operaties niet meer kunnen doen, gewoon omdat we niet genoeg mensen hebben om de operaties te ondersteunen. De besparingen die sinds het begin van de jaren 90 aan de gang zijn en het terugdraaien van de rekruteringen, hebben er lelijk ingehakt.” 

Er zal dus fors geïnvesteerd moeten worden. “Het gaat over 2 miljard per jaar meer dan dat we vandaag hebben tegen 2024,” zegt Mark Compernol. "De uitdaging zal zijn om de uitstroom te verzoenen met het aankopen van nieuw materieel dat er zit aan te komen. In 2020-2030 vervangt Defensie al zijn grote wapensystemen en moeten we tegelijkertijd operationeel blijven."

Beluister hieronder het volledige interview met Marc Compernol in De Ochtend, Radio 1:

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen