Videospeler inladen...

Nederlandse verzamelaar schenkt Amerikaanse vlag van D-Day aan VS: "Om betekenis aan volgende generaties door te geven"

Het bezoek van de Nederlandse premier Mark Rutte aan het Witte Huis heeft een diepere betekenis gekregen door een bijzonder geschenk van een landgenoot. De Nederlandse kunstverzamelaar Bert Kreuk bracht een historische vlag uit de Tweede Wereldoorlog mee terug naar haar thuishaven. De vlag werd gebruikt op D-Day, tijdens de invasie van de geallieerden vanuit Engeland op de kusten van Normandië, op 6 juni 1944.

"Ik heb de eer deze geweldige Amerikaanse vlag te verwelkomen waar ze thuishoort," klonk in het dankwoord van de Amerikaanse president Trump.

"De vlag is een symbool van wat niet in woorden te vatten is: de eerste Amerikaanse vlag die Franse bodem bereikte en die getroffen werd door vijandelijk vuur, net als alle soldaten. Ze staat voor de unieke band tussen de VS en Europa, over de Atlantische Oceaan heen," sprak Rutte.

"Voor velen is dit de eerste keer dat ze deze vlag zien", zei Bert Kreuk. "Voor zij die hun leven gaven in de modder van Normandië was het de laatste keer, het laatste stukje Amerika dat ze ooit nog te zien hebben gekregen."

Het unieke object zal in het Smithsonian Museum in Washington D.C. tentoongesteld worden. De directeur van het museum sprak zijn dank uit voor de geste: "Het is een hele eer, en we nemen dit in alle nederigheid aan."

Videospeler inladen...

Meest gelezen