Videospeler inladen...

Netjes op een rij: Nederlandse koninklijke familie poseert voor het eerst voor haar pas opgeknapte woonpaleis

De Nederlandse koninklijke familie heeft haar jaarlijkse royale zomerfotoshoot gehouden. En deze keer poseerden koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane voor het eerst voor hun pas opgeknapte woonpaleis, Huis ten Bosch, in Den Haag. 

Naar jaarlijkse gewoonte heeft de Nederlandse koninklijke familie - koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinsessen Amalia, Alexia en Ariane - geposeerd voor een fotosessie aan het begin van de zomervakantie. En voor het eerst gebeurde dat voor hun nieuwe woonpaleis, Huis ten Bosch in Den Haag. Begin dit jaar verhuisde het gezin naar het gerenoveerde woonpaleis, en de werken zijn nog maar twee weken geleden volledig afgerond. 

Lees verder onder de afbeeldingen: 

Traditiegetrouw zijn er per jaar twee fotomomenten voor de pers - een aan het begin van de zomervakantie en een tijdens de jaarlijkse skivakantie in Lech. De afspraak is dan ook dat het gezin verder met rust gelaten wordt door de pers. 

Lees verder onder de afbeelding: 

Huis ten Bosch: bijna afgebroken en verwoest in Tweede Wereldoorlog, optrekje van vele koninklijke leden

Een korte geschiedenis over dat Huis ten Bosch: in 1645 werd Huis ten Bosch gebouwd voor prins Frederik Hendrik en zijn echtgenote Amalia als zomerverblijf. Na de inval van de Fransen aan het eind van de 18e eeuw werd het huis nationaal bezit. Sindsdien hebben verschillende leden van de koninklijke familie er gewoond. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het woonpaleis heel wat schade op. Ei zo na werd het afgebroken door de Duitse bezetters, omdat die er een gracht wilden aanleggen die tanks en pantservoertuigen moest tegenhouden. En aan het einde van de oorlog gebruikten de Duitsers het Haagse Bos, vlakbij het paleis, als lanceerplatform voor hun raketten. Onvermijdelijk (hoewel het eigenlijk geen doelwit was) raakte het paleis zwaar beschadigd. De ramen sneuvelden en in de daken en gevel waren heel wat gaten geslagen door de vele inslagen. Na de Tweede Wereldoorlog moest het woonpaleis dan ook helemaal gerenoveerd worden, waarna prinses Juliana het als buitenverblijf gebruikte. 

Lees verder onder de afbeelding: 

Koningin Juliana ontvangt o.m. de Franse president Georges Pompidou en de West-Duitse kanselier Willy Brandt in Huis ten Bosch voor een diner (1969)
AP1969

In 1981 werd Huis ten Bosch in bruikleen gegeven aan prinses Beatrix, die er met haar gezin introk. Tot 2014 leefde ze op het landgoed. 

Lees verder onder de afbeelding:

V.l.n.r. de betreurde prins Friso, prinses (toen nog koningin) Beatrix, prins Claus, prins Willem-Alexander en prins Constantijn (1983)

Door de jaren heen werden er al heel wat renovaties uitgevoerd, maar de afgelopen drie jaar kreeg het hele woonpaleis zowel van binnen als langs de buitenkant een grondige opknapbeurt. Het dak en de grote trap werden vervangen, de gevel en de historische stucplafonds werden volledig gerenoveerd. Ook de tuin van ettelijke hectaren werd onder handen genomen. Maar liefst 120 bouwvakkers werkten er gemiddeld per dag aan de renovatie. Het totale kostenplaatje? 63 miljoen euro, een pak meer dan aanvankelijk gedacht. 

Lees verder onder de afbeeldingen: 

De werkzaamheden werden pas een tweetal weken geleden afgerond, maar koning Willem-Alexander en zijn gezin verhuisden in januari al officieel van villa Eikenhorst in Wassenaar naar Huis ten Bosch in Den Haag. Dat ging toen gepaard met een nieuwe inschrijving in de gemeente Den Haag.  

Lees verder onder de tweet:

Het is overigens niet het enige paleis dat Willem-Alexander ter beschikking heeft. Naast Huis ten Bosch zijn er ook nog werkpaleis Noordeinde in Den Haag en het Paleis op de Dam in Amsterdam. 

Huis ten Bosch is ook méér dan alleen de woning van de koning. Er is ook een vleugel ingericht als gastenverblijf, Nederlandse medaillewinnaars van Olympische Spelen worden er ontvangen en een nieuwe regering poseert traditiegetrouw altijd op de trappen van het paleis (die nu ook helemaal vervangen zijn). 

Meest gelezen