AFP or licensors

Nederlandse premier Rutte ontmoet Amerikaanse president Trump: "Geen toegevingen gedaan over extra militaire hulp"

Gisteren is de Nederlandse premier Rutte voor de tweede keer op bezoek geweest bij de Amerikaanse president Donald Trump. Ze hebben vooral over handel en veiligheid gepraat. In een interview met de Nederlandse omroep NOS zegt Rutte dat hij geen toezeggingen gedaan heeft over militaire hulp in Syrië of bij het conflict in de Straat van Hormuz, de zeestraat tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman. 

Bij een vorige ontmoeting maakten Rutte en Trump afspraken over het verstevigen van de economische banden tussen beide landen en over samenwerking rond veiligheid. Nu was het vooral de bedoeling om te praten over de uitvoering van deze afspraken.

"We moeten voorkomen dat we ieder jaar opnieuw grote deals gaan sluiten, we moeten vooral ook uitvoeren", zegt Rutte aan NOS. "Daarom vond ik het belangrijk om dit gesprek te hebben. Hoe gaan we de investeringen tussen onze twee landen en het aantal banen dat dit creëert zo snel mogelijk opkrikken? Hoe kunnen we de samenwerking rond veiligheid versterken?"

Rutte zegt dat hij geen toegevingen gedaan heeft rond de inzet van Nederlandse militairen in Syrië en hulp bij het conflict in de Straat van Hormuz. "Ik heb hem verteld dat wij de verzoeken hebben gekregen en dat we die serieus bestuderen. Dat moet een vaste procedure volgen in Nederland. We bekijken dat stap voor stap." 

AFP or licensors

Nederland had eerder wel beloofd om zijn defensieuitgaven als NAVO-bondgenoot te verhogen. NAVO-bondgenoten zouden tegen 2024 twee procent van hun bruto binnenlands product aan defensie moeten uitgeven. Nederland haalt dit nog niet, maar Rutte zegt dat er wel inspanningen gedaan worden. "We hebben nu anderhalf jaar structureel ons defensiebudget verhoogd en bij de begroting die we aan het opstellen zijn voor dit jaar en volgend jaar is er nog eens veel geld bijgekomen. Intussen investeren we ook in onze capaciteit met de aankoop van vliegtuigen en ander materieel. We kijken hierbij ook heel vaak naar Amerika, waar natuurlijk hele goeie spullen vandaan komen." 

AFP or licensors

Tijdens zijn bezoek overhandigde Rutte ook een bijzondere, historische vlag aan Trump. De Amerikaanse vlag werd in 1944 gebruikt tijdens D-Day, de invasie van de geallieerden in Normandië.

Een Rotterdamse kunstverzamelaar kocht de vlag enkele jaren geleden voor ruim 450.000 euro op een veiling. De vlag zal worden tentoongesteld in het Smithsonian Museum in Washington D.C., zodat iedereen ze kan bezichtigen.

Bekijk hier de beelden van de plechtige overhandiging van de vlag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen