Penitentiair Landbouwcentrum in Ruiselede

CD&V, N-VA en Open VLD willen ontsnappen uit de gevangenis strafbaar maken

CD&V, N-VA en Open VLD willen ontsnappen uit de gevangenis strafbaar maken. Dat schrijven de kranten van Mediahuis en wordt bevestigd aan VRT NWS. In de open gevangenis van Ruiselede is gisteren opnieuw korte tijd een gedetineerde kunnen ontsnappen. Het is al de vierde ontsnapping in nog geen twee weken tijd. Momenteel riskeren gedetineerden geen extra straf als ze uit de gevangenis ontsnappen, maar zowel CD&V, N-VA als Open VLD wil daar verandering in brengen.

In het ontwerp van een nieuw Strafwetboek was al voorzien dat het strafbaar zou worden om te ontsnappen uit de gevangenis. Door de val van de regering werd dat ontwerp van Justitieminister Koen Geens (CD&V) echter niet meer goedgekeurd.

N-VA, dat uit de coalitie stapte, steunt het idee echter nog steeds. "Wij zijn absoluut voorstander", zegt Kamerlid Sophie De Wit (N-VA). "Men heeft dat tot nu nooit gedaan omdat men vrijheid een hoog goed vindt, maar ik denk dat het goed is om dat opnieuw te doen, al is het alleen maar om te ontraden", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. "De teksten zijn ook al goedgekeurd in de kern van de vorige regering", zegt De Wit. Het is vooral door de omvang van het dossier, dat het voorstel uiteindelijk nog niet werd goedgekeurd, aldus N-VA. 

De Wit verduidelijkt ook wat er nu precies in het ontwerp van het Strafwetboek staat: "Men voorziet nu dat ontsnappen op zich strafbaar wordt en dat je een zwaardere straf krijgt als er ook geweld aan te pas komt. Wie zich binnen de 48 uur spontaan aanbiedt, zou niet strafbaar zijn." De Wit zegt ook dat ze bereid is om dat zo snel mogelijk in de commissie Justitie goed te keuren.

Men voorziet nu dat ontsnappen op zich strafbaar wordt en dat je een zwaardere straf krijgt als er ook geweld aan te pas komt. Wie zich binnen de 48 uur spontaan aanbiedt, zou niet strafbaar zijn

Sophie De Wit, Kamerlid N-VA

N-VA wil open centra zoals in Ruiselede wel behouden: "Op een gegeven ogenblik gaan mensen terug naar de maatschappij. Die bereid je best zo veel mogelijk voor, anders krijg je recidives." De Wit wil wel herbekijken wie er in die gevangenissen kan komen: "Misschien moeten we die screening herbekijken. Als men misbruik maakt van die openheid, dan kunnen zij blijkbaar die verantwoordelijkheid nog niet aan."

Niet alleen CD&V en N-VA zijn het voorstel genegen, ook de Vlaamse liberalen springen op de kar. Kamerlid Katja Gabriëls (Open VLD) zegt dat de partij gisteren alvast besliste om een oud wetsvoorstel opnieuw op de agenda te plaatsen. In dat oud wetsvoorstel was er sprake van bijkomende straffen van zes maanden tot drie jaar opsluiting, en boetes van 25 tot 200 euro.

Beluister hier het interview met Sophie De Wit (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen