Oude schachtbok van Eisden gerestaureerd

De oude schachtbok van de voormalige mijn van Eisden in Maasmechelen is gerestaureerd. De investeringsmaatschappij LRM heeft daar anderhalf miljoen euro voor betaald.

De oude schachtbok in Eisden is in 1921 gebouwd. Hij wordt ook wel de 'puits de la reine' genoemd omdat koningin Elisabeth er in 1922 op bezoek kwam. De tweede schachtbok is enkele jaren later gebouwd, maar daarvan staat het oorspronkelijke exemplaar er niet meer. Er is een replica gebouwd. 

De enige echte

De oude schachtbok is wel nog altijd de originele, die is dus bijna 100 jaar oud. Maar hij was ook dringend aan een herstelling toe. Daarom heeft LRM, de eigenaar van de hele mijnsite Terhills, de oude schachtbok laten restaureren. En die werken zijn nu na ongeveer anderhalf jaar afgerond. In de toekomst zal de schachtbok ook nog uitgelicht worden. Maar wat er verder mee zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen