AFP or licensors

Palestijnse vluchtelingen in Libanon betogen tegen nieuwe discriminerende arbeidswet

Meer Libanezen aan de slag krijgen en zwartwerk bestrijden. Onder dit mom heeft de Libanese regering een nieuwe wet ingevoerd tegen buitenlandse arbeidskrachten. De wet is in feite gericht tegen honderdduizenden Syrische vluchtelingen in Libanon. Maar de Libanese regering laat de term 'buitenlandse arbeidskracht' in het midden, waardoor de wet ook de Palestijnse vluchtelingen kan treffen. De Palestijnen, die al vier generaties lang in Libanon verblijven, zeggen dat hun jobs en leven bedreigd zijn.

Al dagen lang protesteren Palestijnse vluchtelingen tegen de nieuwe arbeidswet in Libanon. De wet vraagt alle werknemers en werkgevers van buitenlandse afkomst om zich aan te melden bij het handelsregister van het land. Daaraan hangen inschrijvingskosten en belastingen vast, die volgens de Palestijnse handelaars tot tienduizenden dollars kunnen oplopen. De wet was aanvankelijk gericht tegen honderdduizenden Syrische vluchtelingen in Libanon om hen aan te moedigen terug te keren naar Syrië, maar de Palestijnen zeggen dat ook bij hen door de wet tienduizenden jobs bedreigd zijn.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Moeilijke situatie sinds 1948

De Palestijnen in Libanon zijn al vier generaties in Libanon en wonen voornamelijk in zogenaamde vluchtelingenkampen, die intussen uitgegroeid zijn tot sloppenwijken zoals Ein El-Helwe en Burj El-Barajneh in de hoofdstad Beiroet.

Duizenden Palestijnen werken bij de UNRWA, de VN-vluchtelingenorganisatie voor Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten. Maar tienduizenden anderen baten winkels uit in de Palestijnse sloppenwijken of werken in de sectoren waarin ze mogen werken. Sommige jobs zijn verboden voor de Palestijnen in Libanon. Een Palestijn kan per definitie geen ingenieur, advocaat of dokter worden in het land. De Palestijnse vluchtelingen hebben ook nog altijd geen recht op de Libanese nationaliteit en vallen dus onder de nieuwe wet als 'buitenlanders'.

De Libanese minister van Werk Kamil Abu Suleiman houdt vol dat de wet toegepast moet worden op alle buitenlanders, zonder uitzondering. Toch lijkt hij bereid om de Palestijnse betogers gerust te stellen. Via een communiqué laat hij weten dat de Palestijnse arbeiders toch niet zullen hoeven te betalen voor hun werkvergunning. De Palestijnse winkeleigenaars daarentegen krijgen niet meer dan een korting van 75 procent. De versoepeling voldoet niet voor de Palestijnen, waardoor de protesten aanhouden.

Terugkeerbeleid

Met de nieuwe wet hoopt de Libanese regering vooral extra druk te zetten op honderdduizenden Syrische vluchtelingen om terug te keren naar Syrië. Maar officieel zegt de regering dat ze alleen maar de werkloosheid bij de Libanese bevolking wil aanpakken door het zwartwerk bij de Syriërs aan banden te leggen.

Een Syrisch kind breekt een muur in zijn huis af (Arsal, Libanon, 19/06/2019).
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De Libanese campagne om de Syriërs terug te sturen, is al maanden bezig. Vorige maand heeft de overheid aan alle Syrische vluchtelingen bevolen om de stenen muren van hun geïmproviseerde woningen in de vluchtelingenkampen af te breken. Heel wat vluchtelingen hadden na jarenlang verblijf hun tenten omgebouwd tot die geïmproviseerde huisjes om ze bestand te maken tegen de zware weersomstandigheden, zowel in de winter als in de zomer. Maar de overheid leidt daaruit af dat ze niet van plan zijn om nog terug naar huis te keren. En dat ziet ook een groot deel van de bevolking niet zitten.

In Libanon is het moeilijk voor de Syrische vluchtelingen om een verblijfs- of een werkvergunning te krijgen, ze mogen ook maar in drie sectoren werken: de bouw, de landbouw en de schoonmaak. De meeste Syriërs werken dan ook in het zwart, voor minder loon en zonder verzekering of gegarandeerde arbeidsrechten. 

Een Syrische vluchtelingenkamp. (Arasal, Libanon)
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen