Videospeler inladen...

Paul Ghijsels overleden, presentator van "Van pool tot evenaar" op toenmalige BRT

In Haaltert in Oost-Vlaanderen is gewezen BRT-journalist Paul Ghijsels overleden. Meest bekend werd hij als presentator van de reisquiz "Van pool tot evenaar", van 1985 tot 90. Maar in de jaren 70 was Ghijsels journalist voor het televisiejournaal. Zijn belangstelling ging vooral naar het buitenland en ontwikkelingshulp. Daarnaast was hij actief als kleinkunstzanger en cabaretier. Paul Ghijsels werd 80. 

De vader van Paul Ghijsels was een reislustige hoofdonderwijzer die de passie voor verre streken doorgaf aan zijn zoon. In Gent studeerde hij Germaanse talen en Zweeds, een ongewone keuze. 1963 bracht hij in Congo door, als leraar. Zijn media-carrière begon in 1964 bij Radio 2, omroep Limburg. Vandaar ging het naar Radio 1, de Wereldomroep en het televisiejournaal.  

In het woelige jaar 1968 verliet Paul Ghijsels de omroep om aan ontwikkelingshulp te doen, vooral in Latijns-Amerika. Peru werd zijn grote liefde. Maar in 1985 dook hij weer op bij de BRT om de quiz "Van Pool tot Evenaar" te presenteren.  Daarnaast draaide hij ook enkele documentaires over verscheidene landen voor het jongerenprogramma "Tienerklanken". 

Paul Ghijsels, eigenzinnig, polyglot en Vlaamsgezind, was ook actief als volkszanger en geëngageerd cabaretier. In 1967 haalde hij de finale van het Humorfestival van Knokke-Heist.  

Videospeler inladen...

Hierboven ziet u Paul Ghijsels aan het werk als reporter voor het toenmalige televisiejournaal van de BRT. En hieronder als kwismaster. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen