Videospeler inladen...

Iran onderschept Britse tanker: "illegaal en onaanvaardbaar gedrag"

Iran heeft een Britse tanker afgeleid in de Straat van Hormuz: de Stena Impero, een schip met 23 bemanningsleden aan boord. Het lijkt op een vergeldingsactie omdat het Verenigd Koninkrijk begin deze maand beslag legde op tanker met olie uit Iran. Even leek het erop of Iran ook een tweede schip aan de ketting had gelegd langs de vaarroute waarlangs zowat een vijfde van alle olie ter wereld vervoerd wordt.

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken (en kandidaat-premier) Jeremy Hunt en de rederij Stena Bulk (de eigenaar van het schip) werd de tanker "Stena Impero" bij de ingang van de Perzische Golf omsingeld door vier Iraanse patrouilleboten en een helikopter. Daarna is het contact met de 23 opvarenden verbroken.

Het Iraanse persbureau Fars meldt dat de Iraanse Revolutionaire Wachten de tanker hebben afgeleid naar de haven van Bandar Abbas omdat die eerder een noodsignaal van een Iraans schip zou genegeerd hebben, wat tegen het zeerecht is. Op zijn Perzische website toont Fars een video van de tanker die omsingeld is door Iraanse patrouilleboten terwijl Iraanse elitetroepen vanuit een helikopter worden afgezet op het schip. Toch wordt algemeen aangenomen dat Iran de tanker heeft onderschept als vergelding voor het aan de ketting leggen van de Iraanse supertanker "Grace 1" door de Britten in Gibraltar. Die tanker wordt ervan verdacht dat hij Iraanse olie wou vervoeren naar het regime van Bashar al-Assad in Syrië, wat ingaat tegen Europese sancties.  

(Lees verder onder de tweet met de koers van de Stena Impero.)

Gisteren werd in de Golf een tweede tanker onderschept door Iran:  de "Mesdar", een olietanker van de Britse rederij Norbulk Shipping die onder Liberiaanse vlag vaart. Die tanker is evenwel nadien kunnen doorvaren. Norbulk Shipping meldt op zijn website dat er gewapende mannen op het schip geweest zijn,  maar dat die de tanker verlaten hebben en de Mesdar zijn weg verder kan zetten.

(Lees verder onder de tweet over de Mesdar.)

"Illegaal en destabiliserend gedrag"

De Britse regering is intussen in spoedberaad bijeen geweest. Na afloop zei minister Jeremy Hunt te vrezen dat "Iran gekozen heeft voor een gevaarlijk pad van illegaal en destabiliserend gedrag" en is dat volgens Londen totaal onaanvaardbaar.  "De vrijheid van navigatie moet gegarandeerd blijven. We zullen weloverwogen, maar krachtig reageren. En we zijn heel erg duidelijk: als de situatie niet snel wordt opgelost, zullen er ernstige gevolgen zijn."  

Minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt heeft de Iraanse ambassadeur op het matje geroepen en heeft gesproken met zijn Iraanse collega Javad Zarif. Ik heb Zarif gezegd dat ik erg teleurgesteld ben, omdat hij vorige week nog beloofd had om de zaak te de-escaleren, zei Hunt daarna. Brexit of niet, de Europese Unie heeft zich "erg bezorgd" getoond over de situatie en schaart zich achter Groot-Brittannië. Meer nog: Frankrijk en Duitsland -twee andere partners in het nucleaire akkoord met Iran- eisen dat Teheran de Britse tanker en de bemanning ongehinderd laat vertrekken.

(Lees verder onder de kaart.)

Vergeldingsactie?

Het Verenigd Koninkrijk legde begin deze maand beslag op een tanker met olie uit Iran bij Gibraltar, tussen Spanje en Marokko. De Britten vermoedden dat de tanker olie wou leveren aan Syrië. En dat zou ingaan tegen de internationale sancties tegen het regime van Assad. 

Wellicht is de actie van Iran dus een vergelding. De Britse minister Hunt sprak eerder over "ernstige gevolgen als de Britse tanker "Stena Impero" niet snel wordt vrijgegeven", maar hij denkt in eerste instantie niet aan militaire middelen. Londen heeft daar overigens ook niet de middelen voor in de Perzische Golf. De Verenigde Staten echter wel en die hebben de voorbije maanden hun militaire capaciteit in de regio gevoelig opgetrokken.

Het tankerincident is overigens het zoveelste op rij in de regio nadat eerder al Saudische en Noorse schepen in de buurt beschadigd waren bij explosies, Iran een Amerikaanse drone (onbemand vliegtuig) had neergeschoten en vice versa en Amerika gaat opnieuw duizend militairen naar een basis in Saudi-Arabië sturen. Bij de toegang van de Perzische Golf ligt overigens al een extra Amerikaanse vloot met een vliegdekschip en landingsvaartuigen klaar.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen